România are o mare problemă în ceea ce priveşte discriminarea, situaţia fiind chiar "alarmantă" din punct de vedere al respectării drepturilor copiilor romi, a declarat, vineri cu ocazia Zilei împotriva discriminării rasiale, George Roman, director de program la Organizaţia "Salvaţi Copiii".
Potrivit lui George Roman, România are probleme privind mai multe forme de discriminare, cea mai gravă situaţie fiind cea a copiilor romi.
"Sunt numeroase cazuri de discriminare a copiilor de etnie romă. Am avut cazuri în care au fost refuzaţi la înscrierea la grădiniţă. De asemenea, s-a constatat că uneori se descurajează înscrierea lor la şcoală", a declarat George Roman.
Pe de altă parte, persoanele refugiate din România consideră că românii sunt foarte primitori, deşi fiecare dintre ei s-a confruntat la un moment dat cu o formă de discriminare.
"Au fost mici incidente, pe care le punem însă pe seama necunoaşterii", a declarat preşedinta Organizaţiei Femeilor Refugiate din România, Mbela Ofrr.
Reprezentanta Agenţiei ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), Cristina Bunea, a declarat că în România sunt aproximativ 50.000 de străini, doar o mie dintre aceştia fiind însă refugiaţi. Din 1991 şi până în prezent, au fost înregistrate peste 14.000 de cereri de azil, cele mai numeroase comunităţi fiind ale irakienilor, turcilor şi iranienilor.
Ziua împotriva discriminării rasiale, stabilită de Consiliul General al ONU pentru 21 martie, a fost marcată de voluntarii Organizaţei "Salvaţi Copiii" prin vizite în şcoli şi licee din Capitală pentru a promova toleranţa şi nediscriminarea rasială în rândul elevilor şi profesorilor.
Ziua de 21 martie a fost declarată "Ziua împotriva discriminării rasiale" din 1966, iar România este semnatară a celor mai importante documente în materie de drepturile omului şi discriminare.
Potrivit organizaţiei nonguvernamentale, peste 3.000 de copii au fost cuprinşi în sesiunile de instruire care au avut loc în această săptămână.
Potrivit statisticilor Oficiului Român pentru Imigrări, la sfârşitul lunii iunie a anului trecut, un număr de 810 străini figurau printre beneficiarii unei protecţii oferite de statul român, 261 dintre aceştia fiind copii.
De-a lungul anilor, Salvaţi Copiii a asistat, în cadrul programului "Integrarea copiilor refugiaţi şi separaţi în societatea românească", aproximativ 950 de copii refugiaţi şi 400 de părinţi provenind din ţări precum Irak, Somalia, Iran, Afganistan, Turcia, Fosta Iugoslavie, Congo Brazaville, Rusia şi Albania.