Bolnavii vor primi la externarea din spital reţete compensate sau gratuite, pentru a nu mai fi obligaţi să meargă la medicul de familie, potrivit noului proiectul de Contract-cadru privind acordarea asistenţei medicale în 2008 prezentat, joi, de ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.
La propunerea Ministerului Sănătăţii Publice, în şedinţa miercuri, Guvernul a aprobat Contractului-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anul 2008.
Astfel, de la 1 aprilie intră în vigoare noul contract- cadru, care este cel mai important document din sistemul de sănătate, a spus ministrul Nicolăescu.
Practic, prin contractul-cadru se stabilesc anual condiţiile contractării cu furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale, a explicat demnitarul.
Ministrul Sănătăţii a mai spus că, pentru prima dată, din aprilie bolnavii vor primi la externare reţeta comenpansată sau gratuită, în locul bileţelului cu care trebuia să mergă la medicul de familie pentru prescrierea tratamentului. "Am luat această decizie pentru a nu mai pune bolnavii pe drumuri", a precizat Nicolăescu.
Potrivit actului normativ, valoarea contractelor pentru farmaciile din reţeaua sanitară a ministerelor şi institutiilor din domeniul apărării, ordinii publice, siguranţei naţionale şi autorităţii judecatoreşti, care se află în relaţie contractuală cu Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti, se negociază în baza criteriilor stabilite prin normele proprii de aplicare a contractului-cadru(COCA).
Prevederea conform căreia valoarea contractului de furnizare de medicamente cu şi fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu se negociază între furnizori şi Casele de asigurări de sănătate a fost completată în sensul că la negociere se va ţine cont şi de condiţiile în care se desfăşoară activitatea furnizorului (conform Legii nr. 95/2006), a mai spus ministrul Sănătăţii. De asemenea, potrivit ministrului Nicolăescu, medicii prescriu medicamentele din sublista A, B sau C sub forma denumirii comerciale, asumându-şi tratamentul prescris.
"Dacă farmacistul nu are în unitate un anumit medicament, dar promite bolnavului să îl aducă în cel mult 48 de ore, iar acesta refuză, atunci poate recomanda un alt produs. Atunci, bolnavul va semna că a acceptat schimbarea medicamentului", a precizat ministrul Sănătăţii.
Nicolăescu a mai spus că o altă noutate o constituie faptul că medicamentele pentru tratamentul persoanelor cu infecţie HIV/SIDA se pot elibera atât prin farmaciile cu circuit închis, cât şi prin cele cu circuit deschis.
De asemenea, potrivit actului normativ, Casele de asigurări de sănătate sunt obligate să aducă la cunoştinţa furnizorilor de medicamente numele şi codul de parafă al medicilor care nu mai sunt în relaţie contractuală cu acestea cel mai târziu la data încetării relaţiilor contractuale dintre Casă şi medicii respectivi.
În situaţia societăţilor farmaceutice care au încheiate contracte pentru mai multe farmacii sau puncte de lucru, sancţiunile şi condiţiile de reziliere, suspendare şi încetare a contractului sunt diferenţiate, fiind aplicate la nivelul furnizorului sau numai la nivelul farmaciei ori punctului de lucru, adică nu pe toată reţeaua, se mai precizează în noul COCA.