Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, a declarat, joi, că România este pregătită să participe în continuare la misiunea KFOR şi la viitoarea misiune UE din Kosovo, evitând însă implicarea în acţiuni ce ar putea fi interpretate drept o recunoaştere a independenţei provinciei.
Cioroianu a explicat că România este pregătită în continuare să contribuie la KFOR şi la misiunea UE, în baza Rezoluţiei 1244.
"Fac precizarea că vom manifesta o atenţie sporită pentru evitarea implicării contingentului român în sarcini KFOR care ar putea fi interpretate ca o recunoaştere implicită a independenţei Kosovo", a spus Cioroianu.
El a explicat, însă, că este vorba despre un mesaj care a fost transmis de România la toate nivelurile. "Pot să fie pe teren o serie de misiuni. Misiunile în care vor fi implicate contingentele române vor fi selectate astfel încât să nu conducă la o recunoaştere implicită de către noi a independenţei Kosovo", a adăugat Cioroianu.
Ministrul de Externe a spus că nu este vorba despre o "asumare cu rezerve" a acestor misiuni şi a refuzat să ofere un exemplu de posibilă sarcină care ar putea duce implicit sau explicit la recunoaşterea independenţei. El a spus că până acum nu a fost cazul ca o anumită sarcină atribuită forţelor româneşti în Kosovo să fie respinsă deoarece ar presupune recunoaşterea independenţei.
Vicepreşedintele PSD Cristian Diaconescu a declarat, joi, că autorităţile de la Bucureşti au avut un dublu standard faţă de provincia Kosovo şi declararea unilaterală a independenţei acesteia, adoptând un mesaj intern diferit faţă de atitudinea în relaţie cu partenerii europeni. El a menţionat că oficialii români au lansat un mesaj intrasigent în ceea ce priveşte Kosovo, destinat însă doar "consumului intern", în timp ce în relaţia cu partenerii externi ai României au adoptat o poziţie ambiguă şi incertă.