Senatul a adoptat, miercuri, Ordonanţa 49/2007 privind funcţionarea ANI, care prevede că actul normativ trebuie să se aplice în cazul averilor nejustificate, inspectorii de integritate urmând să verifice dacă diferenţele de avere sunt sau nu justificate, în vederea eventualei sesizări a instanţei.
Senatul a adoptat, cu 79 de voturi "pentru" şi 4 voturi "împotrivă", proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 49/2007 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate.
Senatorii au aprobat acest act normativ prin ridicare de mână, ei reclamând la votul unei legi anterioare defecţiuni la sistemul electronic.
Ordonanţa ANI aprobată de Senat se aplică în cazul averilor nejustificate, inspectorii de integritate urmând să verifice dacă diferenţele de avere sunt sau nu justificate, în vederea eventualei sesizări a instanţei.
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, prezent la dezbateri, a arătat că votul senatorilor asupra Ordonanţei ANI reprezintă un semnal "extrem de puternic" pe care România îl va trimite Comisiei Europene, astfel încât, în raportul din iunie, să fie înregistrate progrese în domeniul justiţiei.
El a mai spus că utilizarea în legea ANI a termenului "avere nejustificată" prezintă suficiente garanţii pentru respectarea drepturilor omului.
Senatorul PSD Şerban Nicolae a cerut Senatului să dea un vot de principiu asupra menţinerii în lege fie a caracterului ilicit, fie a caracterului nejustificat pentru averile care fac obiectul actului normativ.
Senatorul PNL Norica Nicolai a arătat că Regulamentul nu prevede forma de vot "de principiu", astfel că, prin votul dat, se va modifica eventual legea. În replică, Şerban Nicolae a arătat că îşi retrage propunerea, pentru a nu se interpreta că intenţionează să blocheze actul normativ.
Senatorul PSD Ioan Chelaru a precizat că nu va vota pentru legea ANI în forma adoptată de Comisia juridică, potrivit căreia averile nejustificate sunt controlate de inspectorii ANI.
La vot au participat toţi senatorii miniştri, şedinţa de miercuri fiind ultima înaintea summit-ului NATO. Senatul este Camera decizională în cazul acestui act normativ.