miercuri, 19 mar 2008 - Anul XIII, nr. 66 (3747)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Propunere legislativă privind raporturile dintre chiriaşi şi proprietari, adoptată tacit de Senat

Miercuri, 19 Martie 2008 (13:13:48)

Propunerea legislativă a deputatului Nati Meir de modificare a Legii locuinţei, care prevede raporturile dintre proprietari şi chiriaşi şi situaţiile în care se poate pune în practică rezilierea contractelor de închiriere a locuinţelor şi evacuarea chiriaşilor, a fost adoptată tacit de Senat.
  Potrivit anunţului făcut de preşedintele de şedinţă, Norica Nicolai, în plenul Senatului de miercuri, propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii locuinţei114/1996, al cărei iniţiator este deputatul independent Nati Meir, a fost adoptată tacit de Senat.

Iniţiativa legislativă prevede că sunt nule acele clauze din contractele de închiriere care obligă chiriaşul să recunoască sau să plătească în avans proprietarului orice sumă cu titlu de reparaţie în sarcina proprietarului, prevederile privind responsabilitatea colectivă a chiriaşilor în caz de degradare a locuinţei, impunerea chiriaşilor de a face asigurări de daune şi exonerarea proprietarului de obligaţiile care îi revin potrivit prevederilor legale.

Rezilierea contractului de închiriere, potrivit art. 24 din proiectul de lege, se poate realiza înainte de termenul stabilit de contract, numai în anumite condiţii.

Astfel, la cererea chiriaşului, rezilierea se face cu condiţia notificării prealabile de către acesta, într-un termen de minimum 30 de zile calendaristice.

La cererea proprietarului, rezilierea contractului de închiriere se realizează când chiriaşul nu a achitat chiria cel puţin trei luni consecutiv, a provocat daune materiale locuinţei, chiriaşul are un comportament care face imposibilă convieţuirea sau împiedică folosirea normală a locuinţei, nu repectă clauzele contractuale sau la cererea asociaţiei de proprietari, în condiţiile în care chiriaşul nu şi-a plătit cheltuielile de întreţinere a locuinţei, pe o perioadă de trei luni consecutiv.

Evacuarea chiriaşului se face în momentul rezilierii contractului de închiriere, obligaţia acestuia fiind de a plăti chiria prevăzută în contract, până la momentul evacuării.

Iniţiativa legislativă prevede că, dacă se opune evacuării, chiriaşul va plăti chiria prevăzută în contractul de închiriere, pentru lunile restante, până la data rezilierii contractului. După această dată, dacă chiriaşul mai foloseşte locuinţa închiriată, chiriaşul este obligat să plătească dublul chiriei lunare calculate până la data emiterii hotărârii judecătoreşti de evacuare, definitive şi irevocabile.

În cazul părăsirii definitive a locuinţei închiriate de către titularul contractului de închiriere sau a decesului acestuia, precum şi în condiţiile în care locuinţa nu mai este folosită mai mult de doi ani de zile, fără întrerupere, închirierea poate continua, după caz, în beneficiul soţului sau a soţiei titularului contractului, sau al descendenţilor şi ascendenţilor, dacă au locuit împreună cu acesta sau sunt înscrişi în contractul de închiriere, sau în beneficiul altor persoane care au avut acelaşi domiciliu cu titularul contractului.

Potrivit iniţiativei legislative, printre categoriile de persoane care pot beneficia de locuinţe construite de consiliile locale se află tinerii căsătoriţi de cel puţin doi ani care, la data contractării locuinţei, au fiecare vârsta de 35 de ani.

Printre persoanele care beneficiază de facilităţi la cumpărarea sau construirea unei locuinţe, potrivit legii nr. 42/1990, republicată, se numără persoanele care au o vechime dovedită de cel puţin un an pe cartea de muncă, fiecare, sau care desfăşoară o activitate economică aducătoare de profit de cel puţin doi ani.

Proiectul de lege adoptat tacit va ajunge în dezbaterea Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Propunere legislativă privind raporturile dintre chiriaşi şi proprietari, adoptată tacit de Senat.
 Vizualizări articol: 523 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Propunere legislativă privind raporturile dintre chiriaşi şi proprietari, adoptată tacit de Senat0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Desert cu mere şi struguri 2 porţii – 25 minute 4 felii de franzelă2 ouă150ml lapte100g unt2 mere100g struguri3 linguri zahăr1 lămâie1 lingură seminţe de susan Scoateţi cotoarele merelor, fără a le curăţa de coajă. Tăiaţi-le apoi în... Citeşte