miercuri, 19 mar 2008 - Anul XIII, nr. 66 (3747)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Proiect privind obligativitatea redactării în limba română a înscrisurilor din spaţiul public

Miercuri, 19 Martie 2008 (13:48:06)

Forumul Civic al Românilor din Harghita şi Covasna va iniţia un proiect legislativ care să prevadă obligativitatea ca toate înscrisurile din spaţiul public să fie redactate în limba oficială a statului şi apoi în alte limbi, transmite corespondentul MEDIAFAX.
  Forumul Civic al Românilor din Harghita şi Covasna protestează faţă de “actul de sfidare a comunităţii româneşti” din Sfântu Gheorghe prin amplasarea, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni (15 martie), a unei plăci comemorative pe clădirea “Casei cu arcade”, cu înscrisuri exclusiv în limba maghiară, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, Ovidiu Găitan, membru în Comitetul Director al Forumului.

Potrivit acestuia, gestul “deliberat de discriminare” a fost făcut intenţionat în 15 martie pentru a-i provoca pe români şi pentru a obţine astfel beneficii electorale.

“Forumul Civic va iniţia un proiect legislativ care să prevadă obligativitatea ca toate înscrisurile din spaţiul public să fie redactate în limba oficială a statului şi apoi în alte limbi”, a spus Ovidiu Găitan, adăugând că, de asemenea, Forumul Civic al Românilor din Harghita şi Covasna va sesiza acest caz Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării.

Vicepreşedintele Forumului, Ioan Lăcătuşu, a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că a vizitat de mai multe ori Ungaria şi a văzut înscrisuri redactate în primul rând în limba oficială a statului, respectiv în limba maghiară, şi doar apoi în alte limbi.

El a spus că nimeni nu contestă existenţa înscrisurilor în limba maghiară, ci Forumul cere doar ca înscrisurile din spaţiul public să fie redactate în limba română şi apoi în alte limbi. “Mi se pare un gest de normalitate”, a adăugat Lăcătuşu.

În 14 martie a avut loc vernisarea expoziţiei "Martorii vremurilor mari – chipuri din 1848- Trei Scaune“, la Casa cu Arcade din Sfântu Gheorghe, o prezentare de picturi şi portrete paşoptiste, reprezentând eroi locali ai Revoluţiei de la 1848, ocazie cu care a fost amplasată pe clădire şi o placă comemorativă cu înscrisuri exclusiv în limba maghiară.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Proiect privind obligativitatea redactării în limba română a înscrisurilor din spaţiul public.
 Vizualizări articol: 593 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Proiect privind obligativitatea redactării în limba română a înscrisurilor din spaţiul public0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Desert cu mere şi struguri 2 porţii – 25 minute 4 felii de franzelă2 ouă150ml lapte100g unt2 mere100g struguri3 linguri zahăr1 lămâie1 lingură seminţe de susan Scoateţi cotoarele merelor, fără a le curăţa de coajă. Tăiaţi-le apoi în... Citeşte