Preşedintele Camerei Deputaţilor, liberalul Bogdan Olteanu, le-a trimis, miercuri, ministrului Finanţelor, Varujan Vosganian, şi preşedintelui AVAS două scrisori, prin care le cere acestora să recupereze datoria publică externă de 830.000 de dolari cauzată de companiile girate de Theodor Stolojan.
"Parlamentul s-a văzut nevoit să decidă asupra unei situaţii extrem de sensibile: să legifereze o ilegalitate a firmelor patronate de către Guvernul Stolojan sau să pună în pericol cuvântul României, ca partener economic de încredere al Statelor Unite. În ambele cazuri, singurii perdanţi din această situaţie generată de incapacitatea fostului premier Stolojan sunt cetăţenii României, care se văd nevoiţi să plătească din buzunar o altă datorie marca Theodor Stolojan", susţine Bogdan Olteanu, potrivit unui comunicat la Camerei Deputaţilor remis agenţiei MEDIAFAX.
Preşedintele Camerei Deputaţilor le aminteşte celor doi demnitari că "în România funcţionează Legea răspunderii ministeriale, prin care orice demnitar al statului român poate răspunde legal pentru pagubele produse României, fie din rea-voinţă, fie din cea mai pură incompetenţă".
Bogdan Olteanu a adresat în acest sens două scrisori preşedintelui AVAS, Teodor Atanasiu, şi ministrului Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, prin intermediul cărora le solicită celor doi să recupereze "prejudiciul cauzat de către companiile care au fost girate de către premierul Stolojan pentru a gestiona un împumut pentru România", contractat în 1992, în valoare de 800.000 de dolari, companii care au sistat plata datoriei menţionate.
"În calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor consider că astfel de proiecte legislative nu trebuie să cadă în răspunderea exclusivă a Parlamentului şi nici nu consider că trebuie găsite mijloace prin care să fie şterse erori grave ale celor şi-au asumat conducerea României la un anumit moment. Creditele angajate de două din cele cinci societăţi comerciale au fost preluate de AVAB, actualul AVAS, ce are sarcina de a recupera datoriile acestora. De aceea vă solicit domnule preşedinte să faceţi toate demersurile necesare pentru ca AVAS să recupereze prejudiciul cauzat de către companiile în cauză, companii ce au fost girate de către premierul Stolojan pentru a gestiona un împumut de o asemenea importanţă pentru România, urmând ca Theodor Stolojan să fie chemat la plata sumelor în solidar cu societăţile în cauză", îi scrie Olteanu lui Atanasiu, sugerându-i acestuia să apeleze la toate mijloacele legale, inclusiv chemarea vinovaţilor în instanţă pentru a recupera datoria.
Preşedintele Camerei Deputaţilor îi cere acelaşi lucru şi ministrului Finanţelor.
Liberalul le explică celor doi demnitari că "Parlamentul s-a văzut nevoit să decidă asupra unei situaţii extrem de sesnibile: să legifereze o ilegalitate a firmelor patronate de către Guvernul Stolojan sau să pună în pericol cuvântul României, ca partener economic de încredere al SUA"
"În ambele cazuri, singurii perdanţi din această situaţie generată de incapacitatea fostului premier sunt cetăţenii României, care se văd nevoiţi să plătească din buzunar o altă datorie marca Theodor Stolojan", mai scrie Olteanu.
Camera Deputaţilor a respins, marţi, un proiect de lege privind rambursarea a 830.000 de dolari dintr-un credit acordat de SUA Guvernului Stolojan pentru cumpărarea de bumbac fibră, cu acest prilej deputaţi ai PNL, PRM şi PSD aducând critici dure liderului PDL.
Creditul în valoare de 10 milioane de dolari a fost acordat pe o perioadă de 30 de ani pentru cumpărarea de bumbac fibră din SUA, iar pentru realizarea importului au fost desemnaţi prin licitaţie cinci operatori economici, SC Românoexport, SC Tricorom, SC Textilcotton, SC Impex Overseas Corp SRL şi SC Tuvic impex SRL. Aceste firme ar fi plătit dobânzile la creditele contractante doar până în 1998.
Liberalii cer DNA şi Parchetului ICCJ să stabilească vinovaţii pentru neplata ratelor pentru creditul de 10 milioane de dolari contractat de Guvernul Stolojan în 1992 pentru importul de bumbac fibră din SUA, eroare financiară care a generat datorii publice externe de 830.000 de dolari.
În replică, liderul PDL Theodor Stolojan a declarat că atacurile PNL privind creditul guvernamental din SUA, contractat când era prim-ministru, denotă un politicianism de o demagogie greu de explicat şi a susţinut că guvernele care i-au urmat sunt responsabile pentru nerambursarea datoriei.
"Lipsa de caracter a celor care mă critică din PNL este deja un fapt de notorietate şi mai mult nu am ce să spun. Este un politicianism ieftin. Dânşii sunt în cădere liberă şi încearcă fel de fel de fumigene. Un politiciansim de o demagogie greu de explicat şi lipsă de caracter, evident", a declarat Theodor Stolojan.
Prim-vicepreşedintele PDL a precizat că, din ceea ce îşi aduce aminte, "pentru că a trecut mult timp de atunci", a fost vorba despre "un credit acordat de Guvernul Statelor Unite ale Americii României, în condiţiile deosebite de atunci, când România nu avea resurse valutare".
"A fost un credit guvernamental pentru a ajuta industria românească din domeniu şi România are obligaţia să ramburseze acest împrumut. Singurul semn de întrebare pe care îl am eu este următorul. În momentul în care au fost privatizate acele fabrici şi care au folosit bumbacul, statul român trebuia să recupereze resursele pentru rambursarea creditului. Dacă nu a făcut-o, rău au făcut", a menţionat Stolojan, adăugând că pentru această situaţie sunt vinovate guvernele care s-au succedat la putere din acel moment.