Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 18 mar 2008 - Anul XIII, nr. 65 (3746)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Peste 35 de milioane de lei pentru programele de interes naţional din domeniul protecţiei copilului

Marţi, 18 Martie 2008 (19:43:41)

Guvernul României ar trebui să aloce în perioada 2008-2009, de la bugetul de stat, peste 35 de milioane de lei pentru finanţarea programelor de interes naţional (PIN) din domeniul protecţiei drepturilor copilului, potrivit unui proiect de hotărâre supus, marţi, dezbaterii publice pe site-ul ANPDC.
  Potrivit proiectului de hotărâre privind aprobarea programelor de interes naţional în domeniul protecţiei drepturilor copilului pentru perioada 2008-2009, de la bugetul de stat ar urma să fie alocaţi, pentru cele patru PIN-uri, 35.538.058 de lei, informează Agenţia naţională privind protecţia drepturilor copilului (ANDPC).

Cea mai mare sumă, respectiv 20.014.560 de lei ar trebui, potrivit proiectului de act normativ, să fie alocată pentru programul privind "Închiderea instituţiilor de tip vechi pentru protecţia copilului şi înfiinţarea de căsuţe de tip familial şi apartamente".

Prin acest program se urmăreşte creşterea calităţii îngrijirii şi protecţiei copilului separat definitiv sau temporar de părinţii săi, prin creşterea numărului de case de tip familial şi apartamente şi reducerea numărului de instituţii de tip vechi. Potrivit proiectului, ar urma să fie înfiinţate cel puţin 27 case de tip familial şi apartamente, precum şi cel puţin un centru de recuperare.

De asemenea, programul propune închiderea cel puţin a nouă instituţii de tip vechi, astfel încât cel puţin 270 de copii să beneficiaze de îngrijire de calitate în căsuţele şi apartamente nou create.

Potrivit proiectului de act normativ, programul se va derula pe o perioadă de doi ani, în acest timp fiind prevăzută şi formarea a cel puţin 170 de persoane pentru a acorda îngrijiri de calitate în noile servicii. Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului reprezintă principalul aplicant eligibil, furnizori privaţi de servicii sociale acreditaţi, în condiţiile legii putând fi parteneri.

Cel de-al doilea program de interes naţional, "Dezvoltarea reţelei serviciilor sociale comunitare pentru copil şi familie", are drept scop susţinerea procesului de descentralizare de la nivel judeţean la nivel local.

Bugetul total prevăzut pentru acest program este de 6.671.520 de lei, 3.280.000 de lei pentru anul 2008 şi 3.391.520 de lei pentru anul 2009, principalul obiectiv fiind sprijinirea copiilor şi a părinţilor pentru depăşirea situaţiilor care ar putea determina separarea copilului de familia sa, prin angajarea de personal cu competenţe în domeniul asistenţei sociale pentru copil şi familie în cadrul consiliilor locale ale oraşelor şi comunelor, prin crearea şi formarea structurilor comunitare consultative, prin crearea de compartimente specializate la nivelul DGASPC-urilor pentru coordonarea activităţilor de protecţie a drepturilor copilului la nivelul municipiilor, oraşelor şi comunelor, şi prin orice alte activităţi care vizează creşterea capacităţii consiliilor locale.

Potrivit proiectului ar trebui create cel puţin 15 compartimente specializate, la nivelul DGASPC-urilor, pentru coordonarea activităţilor de protecţie a drepturilor copilului la nivelul municipiilor, oraşelor şi comunelor, iar în cadrul Consiliilor locale ale oraşelor şi comunelor ar umra să fie angajate cel puţin 300 persoane cu competenţe în domeniul asistenţei sociale pentru copil şi familie. De asemenea, proiectul vizează şi crearea a cel puţin 300 structuri comunitare consultative şi formarea a cel puţin 2.700 de persoane pentru lucrul în reţea în vederea identificării resurselor existente la nivelul comunităţii şi pentru rezolvarea problemelor prin mobilizarea acestor resurse.

Programul se va derula pe o perioadă de doi ani, iar proiectele vor avea o durată de cel mult 14 luni, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2009. Plata persoanelor nou angajate va fi susţinută din bugetul proiectului, iar autorităţile locale au obligaţia de a prelua şi a asigura plata lor în utimele patru luni de derulare a proiectului.

"Servicii specializate pentru copilul delincvent" este cel de-al treilea PIN supus dezbaterii publice, având o valoare totală de 6.671.520 de lei, 3.280.000 pentru anul 2008 şi 3.391.520 de lei pentru anul 2009.Scopul Programului îl constituie identificarea timpurie a acţiunilor sau comportamentelor deviante ale copiilor şi oferirea unei protecţii adecvate minorilor care au săvârşit o faptă penală şi nu răspund penal. Acest lucru ar trebui să se facă prin crearea de servicii specializate destinate protecţiei acestei categorii de copii, în vederea prevenirii şi combaterii acţiunilor sau comportamentelor deviante şi a reintegrării şcolare, familiale ori sociale.

Potrivit proiectului de act normativ vor fi înfiinţate cel puţin cinci servicii de tip rezidenţial specializate, cel puţin zece servicii de zi şi vor fi formate cel puţin 150 persoane.

Perioada de derulare a acestui program este tot de doi ani, proiectele având o durată de cel mult 18 luni, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2009, cel puţin patru luni urmând să fie destinate funcţionării serviciilor nou create.

Pentru acest program pot aplica atât DGASPC-urile, cât şi furnizori privaţi de servicii sociale acreditaţi în condiţiile legii.

Cel de-al patrulea program "Perfecţionarea personalului care lucrează în serviciile de protecţie a copilului", va avea un buget de 2.180.450 de lei, dacă proiectul va fi aprobat în forma supusă dezbaterii publice, în cadrul lui urmând să se dezvolte un sistem de formare profesională care să sprijine perfecţionarea permanentă a personalului din serviciile de îngrijire de zi şi din serviciile de tip rezidenţial.

În total ar trebui formaţi cel puţin 3.000 de persoane şi cel puţin 25 de judeţe ar trebui să-şi elaboreze propria strategie de formare ţinând cont de strategia naţională în domeniu şi de nevoile identificate la nivel local.

Potrivit proiectului, fondurile necesare pentru finanţarea programelor de interes naţional se vor asigura de la bugetul de stat prin bugetul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului, instituţie responsabilă şi cu evaluarea şi selecţia proiectelor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 35 de milioane de lei pentru programele de interes naţional din domeniul protecţiei copilului .
 Vizualizări articol: 488 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Peste 35 de milioane de lei pentru programele de interes naţional din domeniul protecţiei copilului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Pastramă de oaie cu brânză şi ciuperci 250g pastramă de oaie250g cubuleţe prăjite de pâine3 ouă4 linguri caşcaval ras250g urdă/ telemea200ml lapte3 căţei de usturoi2 linguri muştar250g spanac/ conopidă/ broccoli250g ciuperci1 ceapă30g unt Fierbeţi... Citeşte