Patronatele, sindicatele şi asociaţiile profesionale din domeniul construcţiilor susţin că Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) nu le-a consultat la elaborarea proiectului de lege privind Codul Amenajării Teritoriului, al Urbanismului şi al Construcţiilor, căruia îi aduc mai multe amendamente.
"Respingem proiectul de lege al Codului Amenajării Teritoriului, al Urbanismului şi al Construcţiilor în forma sa actuală, elaborat de ISC fără consultarea noastră, dar suntem în continuare deschişi la comunicare", a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor în Construcţii (ARACO), Laurenţiu Plosceanu.
El a afirmat că proiectul nu poate constitui un act normativ aplicabil, deoarece îşi propune să legifereze domeniile amenajării teritoriului şi urbanismului alături de cel al construcţiilor, deşi există deosebiri fundamentale între acestea.
"Codul acordă atribuţii noi, multiple Inspecţiei de Stat în Construcţii, în contrast cu directivele europene şi programul de guvernare care prevăd descentralizarea şi/sau externalizarea unor activităţi ce pot fi îndeplinite de către asociaţii profesionale şi patronale de ramură", potrivit ARACO.
Plosceanu a arătat că unele prevederi au fost incluse în codul respectiv în mod necorespunzător sau incomplet. Printre altele, codul nu reglementează certificarea profesională a societăţilor de construcţii şi nu stabileşte condiţiile pentru introducerea pe piaţă a produselor pentru construcţii, susţine Plosceanu.
Proiectul a fost criticat, în aceeaşi conferinţă de presă, şi de reprezentanţi ai sindicatelor FNSCM "Anghel Saligny" şi FGS Familia, precum şi ai Registrului Urbaniştilor din România sau ai Ordinului Architecţilor din România.
ARACO a anunţat încă de la sfârşitul anului 2006 că intenţionează să înceapă negocieri cu iniţiatorul proiectului, denumit iniţial Codul Construcţiilor.