Două persoane din România sunt diagnosticate la fiecare oră cu cancer colorectal, şansa vindecarii pacienţilor cu o astfel de maladie fiind strâns legată de stadiul bolii, întrucât afecţiunile oncologice incipiente au un prognostic foarte bun, potrivit statisticilor oficiale.
Compania Roche România, împreună cu Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, a anunţat că, martie este Luna Mondială de Luptă Împotriva Cancerului Colorectal. Pe baza ratelor actuale de îmbolnăvire, se estimeaza că unul din 16 bărbaţi şi o femeie din 20 va suferi de cancer colorectal în timpul vieţii. În România, la fiecare oră, doi pacienţi sunt diagnosticaţi cu cancer colorectal, potrivit unui comunicat de presă al companiei remis, marţi, agenţiei MEDIAFAX.
Cancerul colorectal afectează intestinul gros şi este cea de a doua formă de cancer, ca frecvenţă, în Europa şi a doua cauză de mortalitate datorată unei boli neoplazice pe continent. Aproape 413.000 de persoane sunt diagnosticate anual cu această boală, în Europa.
Aproximativ 20% dintre pacienţi sunt, în momentul diagnosticării, deja în faza de metastază a bolii (cancerul s-a extins dincolo de intestinul gros). Acţiunile întreprinse la ora actuală în lume pentru identificarea şi înlăturarea factorilor de risc, programele de screening derulate şi tratamentele moderne pot reduce mortalitatea cauzată de cancerul colorectal cu aproximativ 50%, până în anul 2020.
Pentru a avea însă eficienţa estimată, este nevoie ca aceste soluţii moderne să fie aplicate imediat.
"Screening-ul în cancer, înseamnă detectarea bolii într-un stadiu precoce sau, încercând să-l definim într-o formă pe intelesul tuturor, înaintea apariţiei semnelor clinice specifice. În acest stadiu boala este tratabilă şi vindecabilă. Odată cu apariţia simptomelor, este foarte probabil că tumora s-a extins la organele învecinate sau are metastaze la distanţă şi supravieţuirea scade semnificativ", a declarat dr. Adina Croitoru, şefa secţiei de oncologie medicală, din cadrul Departamentului de gastroenterologie al Institutului Clinic Fundeni din Bucureşti.
Şansa vindecarii pacienţilor cu cancer colorectal este strâns legată de stadiul bolii la momentul diagnosticării. Cancerele incipiente au un prognostic excelent, iar cele avansate au un prognostic mult mai puţin favorabil. Adesea însă cancerul colorectal nu are nicio simptomatologie până în stadiul final al bolii.
Factorii de risc în cancerul colorectal sunt: dieta bogată în grăsimi, polipii intestinali, bolile inflamatorii intestinale, factorii genetici, fumatul, antecedentele personale sau familiale de cancer de sân, uterin, ovarian. Din păcate nu există markeri tumorali specifici cancerului colorectal care să aibă semnificaţie diagnostică. Studii recente sugerează că sigmoidoscopia (investigaţie pentru a determina polipii colonici) odată la zece ani reduce considerabil mortalitatea prin acest tip de neoplazie, a adăugat medicul.
"Cazurile de cancer colorectal sub vârsta de 45 de ani sunt rare, 70 la sută dintre cazuri înregistrandu-se la grupa de vârstă de peste 65 de ani, aproximativ 250 de cazuri la 100.000 de persoane, în medie, în Europa", a declarat Cezar Irimia, vicepreşedintele Federaţiei Asociaţilor Bolnavilor de Cancer din România.