Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că partea română ar dori mai multă transparenţă din partea consulatelor SUA, astfel încât cetăţenii români ale căror solicitări de viză sunt respinse să înţeleagă motivele.
Principala preocupare a părţii române rămâne în continuare rata mare de respingere a solicitărilor de vize formulate de cetăţenii români, a apreciat ministrul. "Ne-am dori ca şi condiţiile la consulatele americane să fie ceva mai transparente, pentru ca şi cetăţenii români să înţeleagă motivele pentru care sunt respinşi, pentru a nu mai reveni încă o dată în aceste condiţii", a spus ministrul de Externe.
Potrivit lui Cioroianu, intenţia României este de a continua dialogul iniţiat atât cu ambasada cât şi cu consulatul SUA, pentru sporirea transparenţei.
Întrebat în legătură cu orizontul de timp în care ar putea fi încheiat un acord cu SUA referitor la vize, Cioroianu a precizat că timpul este mai puţin important, principala dorinţă fiind de a asigura partea americană că "riscurile la adresa SUA nu pot să vină prin cetăţeni români".
Cioroianu s-a declarat foarte optimist în ceea ce priveşte problema vizelor, precizând că atât demersurile Comisiei Europene, cât şi dialogul bilateral cu SUA merg în paralel.
Solicitată de MEDIAFAX să emită un punct de vedere referitor la eventuala semnare a unui acord pentru renuntarea la vize sau pentru eventuala facilitare a procedurii de acordare a vizelor pentru români, în contextul demersurilor efectuate în ultima vreme de CE în acest sens, Ambasada SUA la Bucureşti a precizat: "Guvernul Statelor Unite colaborează cu Guvernul României în această privinţă şi a inclus România în discuţiile aflate în desfăşurare referitoare la noile criterii pentru includerea în programul Visa Waiver, aşa cum sunt acestea stipulate în «Recomandările de implementare pentru Legea Comisiei 11 septembrie din 2007»".
"Ambasada României din Washington lucrează în acest sens împreună cu agenţiile corespunzătoare din cadrul Guvernului SUA, şi anume Departamentul pentru Securitate Naţională şi Departamentul de Stat, precum şi Congresul SUA", a mai comunicat misiunea diplomatică americană.
Anul trecut, Cehia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria au format "Coaliţia pentru Egalitatea Vizelor" şi au negociat un contract cu firma de lobby Dutco Worlwide, în vederea unor acţiuni comune pentru a determina Washingtonul să elimine regimul vizelor pentru cetăţenii din aceste state care doresc să călătorească în SUA. Ulterior, cele şapte state au dus tratative separate cu administraţia americană pentru a fi incluse în programul Visa Waiver.
Comisarul european Franco Frattini a declarat, săptămâna trecută, că speră ca negocierile cu Statele Unite să se deruleze destul de repede pentru a permite acordarea de sprijin politic pentru aderarea la programul Visa Waiver tuturor celor 27 de state comunitare la summit-ul UE - Statele Unite din iunie şi implementarea acestuia până la sfârşitul anului 2008.