Ministrul Dezvoltării şi Lucrărilor Publice, Laszlo Borbely, a declarat, marţi, la Timişoara, într-o conferinţă de presă, că pentru proiectele ce vizează regenerarea urbană, reabilitarea cartierelor vechi şi a zonelor industriale, România trebuie să fie un partener credibil.
Potrivit lui Borbely, România trebuie să fie un partener credibil în relaţia cu oraşele din alte state ale Uniunii Europene, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Este important să fim parteneri credibili în aceste proiecte, care ţin de autoritatea locală, de parteneriatele cu alţi competitori din UE, iar cuvintele cheie care ţin şi de regenerare urbană sunt parteneriatul, cooperarea, credibilitatea şi, evident, o descentralizare care trebuie să existe", a spus Laszlo Borbely.
Potrivit sursei citate, pentru regenerarea urbană pot fi accesate 1,4 miliarde de euro prin Programul Operaţional Regional (POR), care are o valoare totală, pe toate axele de dezvoltare, de 4,4 miliarde de euro.
"Am descentralizat POR la nivelul regiunilor şi autorităţilor locale, cea mai mare provocare pentru autorităţile locale, în următorii ani, va fi capacitatea administrativă de a derula aceste proiecte care înseamnă 4,4 miliarde de euro pentru următorii ani. La axa 1, care ţine şi de regenerare urbană, înseamnă 1,4 miliarde euro, cea mai mare alocaţie din cadrul POR", a afirmat Borbely.
Ministrul Dezvoltării şi Lucrărilor Publice a spus că susţine parteneriatul între Timişoara şi oraşul Nothingam, din Marea Britanie, a cărui administraţie are o experienţă de aproape zece ani în proiectele de regenerare urbană.
Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Robin Barnett, spunea, tot marţi, la Timişoara, că regenerarea urbană, ce presupune reabilitarea cartierelor vechi şi a zonelor industriale, este foarte importantă dacă România vrea să se alinieze la standardele europene.