Şeful statului a cerut Parlamentului reexaminarea modificării Legii vânătorii susţinând că anumite prevederi pot avea un impact devastator asupra mediului şi încalcă aquis-ul comunitar deja transpuns în legislaţia internă, ceea ce ar putea duce la declanşarea procedurii de infringement de către CE.
Potrivit unui comunicat al Administraţiei prezidenţiale remis, marţi, agenţiei MEDIAFAX, în cererea de reexaminare asupra Legii pentru modificarea şi completarea Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006, preşedintele semnalează că actul modifică acte normative care au transpus deja, "în mod corect şi integral", prevederile directivei Habitate 92/43/CEE şi ale directivei Păsări 79/409/CEE – deja notificate Comisiei Europene – astfel că intrarea sa în vigoare va duce la o implementare doar parţială a directivelor europene.
Cererea de reexaminare menţionează şi punctul 6 al Articolului unic al Legii, care prevede că "evaluarea speciilor prevăzute în anexa nr. 2 şi aprobarea nivelului maxim de intervenţie pentru aceste specii se realizează de către autoritatea publică centrală care răspunde de protecţia mediului", precizează Preşedinţia.
Autoritatea publică centrală la care se face referire este Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile, "autoritate ce nu are nici resursele financiare şi nici capacitatea specializată pentru astfel de activităţi, ducând în acest mod la imposibilitatea realizării activităţii de evaluare", atrage atenţia preşedintele Traian Băsescu.
Şeful statului precizează, potrivit Administraţiei prezidenţiale, că, prin utilizarea de termeni precum arii cu protecţie integrală durabilă sau zone cu protecţie integrală strictă – "nedefiniţi corespunzător şi care nu au corespondent în legislaţia specifică din domeniu" – se va da naştere posibilităţii ca "vânătoarea să se realizeze pe suprafaţa ariilor naturale protejate, indiferent de categoria de management a acestora".
Preşedintele apreciază ca "inadmisibilă" excluderea suprafeţelor rezervaţiilor ştiinţifice, a suprafeţelor parcurilor naţionale, a suprafeţelor siturilor patrimoniului natural universal şi a suprafeţelor strict protejate din cadrul zonelor de importanţă internaţională din perimetrele ce nu se includ în fondurile de vânătoare, subliniind că acest fapt contravine reglementărilor internaţionale şi scopurilor pentru care aceste zone au fost create.
Traian Băsescu consideră că aspectele menţionate au un "impact devastator pentru mediu şi pentru biodiversitatea ţării noastre şi a patrimoniului mondial" şi încalcă, totodată, acquis-ul comunitar transpus în legislaţia naţională, ceea ce poate duce la declanşarea de către Comisia Europeană a procedurii de infringement, prevăzută la art. 226-228 din Tratatul CE.
"Şeful statului atenţionează, de asemenea, că „procedura de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor de stat membru se poate finaliza cu condamnarea României la plata unei amenzi pentru nerespectarea prevederilor legislaţiei comunitare”", menţionează Preşedinţia.
Europarlamentarul PSD Daciana Sârbu i-a solicitat, pe 11 martie, preşedintelui Traian Băsescu să refuze promulgarea proiectului de lege privind modificarea şi completarea Legii vânătorii nr. 407/2006, adoptat la finalul lunii februarie de Camera Deputaţilor şi care permite vânătoarea în parcurile naţionale.
Potrivit acesteia, prin prevederile de la punctele 10 şi 12, se poate deschide calea către permiterea activităţilor de vânătoare în parcurile naţionale şi Rezervaţia Biosferei Delta Dunării.