Liderul PDL, Emil Boc, a anunţat, luni, că formaţiunea pe care o conduce va sesiza Curtea Constituţională asupra proiectelor de lege privind averile demnitarilor şi răspunderea ministerială, care reintroduce avizul Parlamentului pentru anchetarea miniştrilor parlamentari.
"Am luat decizia de a sesiza Curtea Constituţională pe toate proiectele de lege care afectează lupta anticorupţie şi independenţa justiţiei", a anuţat Emil Boc, după şedinţa BPN al PDL.
El a arătat că PDL va ataca modificarea legii răspunderii ministriale, care prevede că miniştrii parlamentari nu pot fi anchetaţi penal decât dacă există şi avizul Camerei din care fac parte.
"Se reintroduce o prevedere din legea răspunderii ministeriale care fusese declarată neconstituţională printr-o hotărâre anterioară a Curţii Constituţionale", a spus Boc.
El a mai spus că PDL va ataca şi proiectul de modificare a "legii averilor", prin care se afectează exercitarea transparentă a controlului averilor demnitarilor.
Curtea Constituţională a decis, în urmă cu o săptămână, că Ministerul Public va sesiza Camera Deputaţilor sau Senatul, după caz, pentru a cere urmărirea penală a membrilor şi foştilor membri ai Guvernului care la data sesizării au şi calitatea de deputat sau senator.
Potrivit Curţii, în aplicarea dispoziţiilor articolului 109 , alineatul 2, teza întâi, din Constituţie, Ministerul Public va sesiza Camera Deputaţilor sau Senatul, după caz, pentru a cere urmărirea penală a membrilor şi foştilor membri ai Guvernului, pentru faptele comise în timpul mandatelor lor şi care la data sesizării, au şi calitatea de deputat sau senator.
În aplicarea dispoziţiilor articolului 109 din Constituţie, Ministerul Public va sesiza preşedintele, după caz, pentru a cere urmărirea penală a membrilor Guvernului care, la data sesizării, nu au şi calitatea de parlamentar.
Marţi, deputaţii au adoptat, cu 188 voturi "pentru", 63 de voturi "împotrivă" şi 3 abţineri, proiectul de lege prin care prin care se poate declanşa începerea urmăririi penale împotriva miniştrilor care sunt parlamentari numai cu aprobarea Legislativului, deşi reprezentanţii PDL s-au opus. Camera Deputaţilor este forul decizional în privinţa acestui proiect de lege care modifică Legea răspunderii ministeriale.