Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 17 mar 2008 - Anul XIII, nr. 64 (3745)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Fermierii pot obţine un avans de 75% din subvenţia UE pe suprafaţă, prin credite

Luni, 17 Martie 2008 (13:59:01)

Fermierii care lucrează peste zece hectare pot obţine un avans de 75% din valoarea subvenţiei UE, prin credite preferenţiale de la anumite bănci, în condiţiile în care subvenţia ajunge la agricultori după începerea lucrărilor de primăvară.
  Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) estimează că va începe plata subvenţiei UE pe suprafaţă în această săptămână, procesul urmând să fie finalizat până la finele lui mai. Agricultorii au însă nevoie de bani cât mai curând, pentru înfiinţarea culturilor de primăvară, care nu poate fi amânată până în luna mai.

"Pentru a asigura finanţarea lucrărilor din campania agricolă de primăvară, în condiţiile în care o parte din plăţi se vor efectua în lunile aprilie şi mai, APIA a iniţiat perfectarea unui instrument de creditare a fermierilor în colaborare cu Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR) şi o serie de bănci private şi de stat. De acest credit vor beneficia în principal fermierii care deţin suprafeţe de teren mai mari de 10 hectare", se arată într-un comunicat APIA.

Instrumentul financiar bazat pe cesiunea de creanţe dă posibilitatea fermierilor să obţină credite pentru finanţarea lucrărilor agricole în condiţii preferenţiale, în valoare de 75%din suma estimată a fi primită din fonduri europene, pe baza unei adeverinţe eliberate de APIA. FGCR va garanta 50% din creditele solicitat de fermieri.

Condiţii preferenţiale înseamnă, de exemplu, dobânzi reduse. APIA a lansat o propunere băncilor, pe 7 martie, iar instituţiile de credit care s-au arătat interesate sunt CEC, Alpha Bank şi BRD.

O convenţie între cele trei bănci, Fondul de Garantare a Creditului Rural şi APIA va fi semnată în această săptămână.

APIA intenţionează să extindă mecanismul şi în următorii ani. Acesta este util în condiţiile în care fermierii depind de plăţile UE ca să-şi finanţeze înfiinţarea culturilor de primăvară. Mai mult, plata acestor subvenţii, pentru a permite începerea lucrărilor, este una dintre revedincările care stau la baza protestelor anunţate de Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), din 19 martie.

Subvenţiile sunt de circa 50 de euro pe hectar, la care se adaugă şi plăţile complementare de la bugetul de stat, şi sunt aferente anului agricol 2007, totalizând 440 de milioane euro. Deşi cererile au fost depuse în perioada martie-iunie a anului trecut, plăţile vor începe abia în această săptămână, pentru 167.000 de fermieri.

"Până la sfârşitul acestei săptămâni, APIA va depune prima cerere de fonduri la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), în vederea efectuării plăţilor pe suprafaţă, pentru circa 167.000 de fermieri care îndeplinesc o serie de condiţii printre care: au depus cererea de sprijin în termen, nu au fost selectaţi la controlul pe teren sau prin teledetecţie şi nu au erori la controlul administrativ în sistem", arată APIA.

Suprafaţa pentru care vor fi acordate plăţi este de 8, 713 milioane de hectare, mai mică decât cea de referinţă, de 8,716 milioane de hectare, ceea ce permite acordarea graduală a plăţilor (acordarea de subvenţii pentru fermierii din anumite zone după finalizarea controalelor în zona respectivă, înainte de finalizarea controalelor pe întreaga suprafaţă).

"Suprafaţa determinată, eligibilă pentru plată, este la acest moment de 8.713.810 hectare, estimându-se că aceasta va mai scădea după efectuarea tuturor controalelor. Suprafaţa de referinţă negociată de România în cadrul procesului de aderare este de 8.716.370 hectare. Scăderea suprafeţei determinate pentru plată va permite începerea procesului de autorizare şi execuţie a plăţilor pentru o parte din fermieri înainte de prelucrarea rezultatelor controalelor prin teledetecţie", se spune în comunicat.

Concomitent cu acordarea plăţilor aferente lui 2007 are loc campania de depunere a cererilor pentru anul agricol 2008. Perioada de depunere a solicitărilor este 3 martie-15 mai, după care urmează un interval în care cererile sunt acceptate, dar fermierii sunt penalizaţi pentru întârziere (16 mai-9 iunie), cu 1% pentru fecare zi. După data de 10 iunie cererile nu mai sunt acceptate.

Pentru 2008 suma aferentă plăţilor UE pe suprafaţă este de circa 533 de milioane euro.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fermierii pot obţine un avans de 75% din subvenţia UE pe suprafaţă, prin credite.
 Vizualizări articol: 543 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fermierii pot obţine un avans de 75% din subvenţia UE pe suprafaţă, prin credite0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Pui cu sirop de cătină 200 g piept de pui 15 g de unt 75 g smântână dulce75 g smântână 15% grăsime1 linguriţă sirop de cătină1 linguriţă miere1 linguriţă suc de lămâie± sare, piper Pieptul de pui se căleşte în... Citeşte