Responsabili din Senat şi din Camera Deputaţilor au refuzat, luni, să dea o explicaţie pentru declanşarea alarmei care a răsunat timp de câteva zeci de minute în plenul Senatului şi care a întrerupt lucrările acestei Camere, fiecare dintre părţi declinându-şi competenţa.
Secretarul general al Senatului, Dan Vasiliu, i-a îndrumat, prin intermediul secretarei, pe ziariştii care au încercat să afle motivul incidentului care a perturbat lucrările spre un director al Camerei, Sorin Bădescu, care, potrivit lui Vasiliu, ar fi putut să dea lămuriri despre condiţiile declanşării alarmei.
Persoana indicată de secretarul general al Senatului, director al Direcţiei Afaceri Interne, nu a mai fost însă de găsit în biroul a cărui uşă era închisă.
Potrivit lămuririlor date de un angajat al Camerei, aflat în biroul alăturat, pe a cărui uşă scria "Compartiment PSI – protecţie civilă şi evidenţă", programul directorului luase sfârşit la ora 16.30 şi plecase, probabil, "la o şedinţă", iar acesta nu putea fi contactat telefonic.
Întrebat despre existenţa vreunui locţiitor, care ar putea să ia decizii în locul acestuia în cazul unui incident major în Senat, respectivul angajat a promis că presa va primi lămuririle necesare, lucru care nu s-a întâmplat până la ora transmiterii acestei ştiri.
Totuşi, secretara directorului Bădescu, revenită intempestiv în birou, a explicat că recepţia aulei Senatului nu a fost făcută de Camera Deputaţilor şi, drept urmare, declanşarea alarmei nu priveşte serviciile Camerei inferioare.
Reveniţi la Senat, jurnaliştii s-au confruntat, în continuare, cu refuzul secretarului general de a da declaraţii în legătură cu incidentul din plenul Senatului, singura precizare făcută de acesta, tot prin intermediul secretarei, fiind că declanşarea alarmei "nu intră în responsabilitatea Senatului"
Tot ea a spus că "Senatul nu a preluat nimic de la ei (n.r. de la Camera Deputaţilor)", că jandarmii şi paza contra incendiilor de la Senat sunt ale Camerei, secretara aducând ca argument faptul că intervenţia pentru remedierea problemelor tehnice care au provocat declanşarea alarmei a fost făcută de personalul Camerei Deputaţilor.
Declanşarea alarmei în aula Senatului şi lipsa de explicaţii din partea personalului tehnic au determinat, luni, nemulţumirea mai multor senatori, care au dezaprobat faptul că, în pofida perturbării lucrărilor, nimeni nu a venit la microfon să anunţe dacă este o alarmă reală sau nu, dacă este vreo simulare în vederea summit-ului NATO sau vreun incendiu.
Şedinţa Senatului a fost întreruptă, luni, aproximativ 20 de minute, din cauza declanşării accidentale a alarmei din sala de plen a acestei Camere.
Preşedintele de şedinţă, Norica Nicolai, a întrerupt şedinţa Senatului la scurt timp de la declanşarea alarmei în sala de plen, după ce devenise limpede că sistemul de alarmă nu se dezactivează.
Alarma s-a declanşat imediat după ce unul dintre senatori începuse să facă, la microfonul plenului, o declaraţie politică pe care o începuse cu cuvintele: "Vreau să trag un semnal de alarmă asupra...".
Nicolai a întrerupt şedinţa Senatului, însă sala de plen nu a fost evacuată.
La solicitarea preşedintelui de şedinţă, câţiva angajaţi ai serviciului de pază din Senat au încercat să dezactiveze sistemul de alarmă, fără însă a reuşi.
În cele din urmă, alarma a fost dezactivată, după aproape 20 de minute.
Mai mulţi senatori au opinat că declanşarea alarmei a fost o defecţiune şi nu cauzată de un exerciţiu de simulare, ei motivând prin faptul că Norica Nicolai a sunat la SPP, care a precizat că Serviciul nu a făcut verificări sau alte intervenţii la sistemul de alarmă.
Şedinţa a fost reluată în momentul în care s-a dezactivat sistemul de alarmă, Nicolai acuzând "starea tehnică deplorabilă".
Conform unor surse parlamentare, incidentul a fost cauzat de o defecţiune a unui senzor de incendiu, situat în spatele sălii de plen.
Contactat de MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al SPP, Bogdan Onea, a spus că Serviciul nu are atribuţii în gestionarea unor astfel de sisteme electronice.
La rândul lor, reprezentanţii Pompierilor, Poliţiei şi Jandarmeriei au declarat că nu a fost semnalat niciun incident la Senat, motiv pentru nu a fost necesară nicio intervenţie a lor.
Palatul Parlamentului, unde îşi are sediul Senatul, va găzdui, în perioada 2 - 4 aprilie, summit-ul NATO.