Grupul Realitatea-Caţavencu solicită Preşedinţiei României organizarea unei conferinţe de presă în care Traian Băsescu să argumenteze "acuzaţiile deosebit de grave" pe care le-a adus presei în general şi, în acest context, instituţiei conduse de Sorin Ovidiu Vântu.
Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, Grupul Realitatea-Caţavencu a remis, sâmbătă, o solicitare oficială către Preşedinţia României.
"Grupul Realitatea-Caţavencu solicită Preşedinţiei României organizarea unei conferinţe de presă, cu participarea jurnaliştilor din grupurile media recent nominalizate, în care Traian Băsescu să argumenteze acuzaţiile deosebit de grave pe care le-a adus presei în general şi, în acest context, instituţiei noastre", spune Realitatea-Caţavencu.
Totodată, trustul precizează că, potrivit codului deontologic, accesibil pe www.realitatea.net, există obligaţia ca publicul să fie informat când sunt încălcate normele profesionale.
"În cazul în care Preşedintele României are dubii sau informaţii referitoare la corectitudinea prestaţiei profesionale a jurnaliştilor Grupului Realitatea-Caţavencu, îi solicităm să le facă publice. În caz contrar, considerăm că este obligatoriu ca Preşedintele să revină asupra declaraţiei sale iniţiale", se mai arată în solicitarea trustului condus de Sorin Ovidiu Vântu.
Preşedintele Traian Băsescu a acuzat, pe 14 martie, trusturile de presă de atacuri la adresa sa şi a membrilor familiei sale şi a avertizat că, în calitate de soţ şi tată, va replica la "toate mizeriile" care îi vor viza familia. Băsescu a spus, pe Aeroportul Otopeni, la întoarcerea de la Bruxelles, că doreşte să facă o declaraţie "nu neapărat în calitate de şef al statului, ci în calitatea de membru al unei familii numite Băsescu".
Potrivit preşedintelui, ceea ce face "trustul lui Felix" în prezent este să apere interesele unor politicieni, procurori, ziarişti şi poliţişti care au fost implicaţi în devalizarea unor bănci precum Bancorex şi Banca Agricolă şi ale sistemului politic care prin legile date a dezincriminat fraudele legate de credite.
El nu a acuzat doar trustul de presă deţinut de Dan Voiculescu, ci şi pe cele deţinute de Sorin Ovidiu Vântu şi Adrian Sârbu, precum şi Televiziunea Publică.
"Ştiu care este furia sistemului mafiot zdruncinat. Ştiu că nu numai trustul lui Felix are ziarişti şi analişti tonomate în euro, şi trustul lui Voiculescu este la fel, Televiziunea Română se apropie şi ea, că şi-a recrutat nişte buni recitatori. Nu se lasă mai prejos nici Sârbu în ultima vreme şi văd că şi l-a revitalizat pe defunctul Călinescu, lucrurile merg înainte", a spus Băsescu.
În urma acestor afirmaţii, preşedintele interimar al Clubului Român de Presă, Indira Crasnea, a declarat, vineri, că va convoca o şedinţă a Consiliului de Onoare al CRP, pentru a decide poziţia oficială faţă de declaraţiile şefului statului şi a făcut un apel ca ambele părţi să dovedească raţiune şi profesionalism. "Politicienii nu pot trăi fără presă, nici presa fără politicieni. Din această interdependenţă nu rezultă obligatoriu armonie, pentru că imaginea este capitalul cel mai de preţ al politicienilor. Obligatoriu, apar asperităţi şi perioada electorală le accentuează. Înţeleg sensibilităţile personale ale domnului preşedinte. Pe de altă parte, domnul preşedinte, de la înălţimea funcţiei domniei sale, nu a menajat vreodată jurnaliştii. Inevitabil, există o atitudine în consecinţă", a declarat Indira Crasnea pentru MEDIAFAX.
Şi jurnalistul Cristian Tudor Popescu, senior editor al cotidianului Gândul, a declarat pentru MEDIAFAX că Băsescu a comis un abuz grav folosind salonul de protocol al Aeroportului Otopeni în scopul unei răfuieli personale cu presa. "Domnul Băsescu a comis un abuz grav folosind salonul de protocol al Aeroportului Otopeni, unde se întorcea de la Bruxelles, mandatat să discute acolo problemele României, în scopul unei răfuieli personale cu presa", a declarat Cristian Tudor Popescu.
Reprezentanţii postului Pro TV, care difuzează serialul "Anticamera", cu Florin Călinescu în rolul unui şef de stat, au declarat, referitor la afirmaţiile lui Traian Băsescu, că acest serial "este un program de ficţiune", iar postul nu se ocupă cu discreditarea şi compromiterea nimănui.
"Ne bucurăm că Preşedintele promovează un program al Pro TV. Este important, însă, să subliniem că PRO TV nu se ocupă cu discreditarea şi compromiterea nimănui. Pro TV promovează idei şi oameni de care România are nevoie. «Anticamera» este un program de ficţiune, pe care fiecare telespectator are libertatea să-l descifreze aşa cum vrea", a declarat pentru MEDIAFAX Maria Apostol, PR Director al MediaPRO.
Totodată, Sorin Oancea, vicepreşedinte Antena 1 şi director general Antena 3, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX că nu-i "nimic nou" în ultimele acuzaţii ale preşedintelui Traian Băsescu, apreciind că abordarea, în privinţa Elenei Băsescu, a fost legată de calitatea acesteia de secretar general al tineretului PDL.
Şi Asociaţia Jurnaliştilor din România (AJR) condamnă "atacurile prezindenţiale repetate" la adresa presei şi îi cere lui Traian Băsescu să prezinte public scuze tuturor jurnaliştilor care practică această meserie "în mod onest".
Printr-un comunicat remis MEDIAFAX, Colegiul Director al AJR cere preşedintelui României să adreseze personal scuze, în mod public, tuturor jurnaliştilor "care nu au comis niciodată o faptă de natură să atragă oprobriul public la care instigă domnul Traian Băsescu".
În cazul în care preşedintele nu prezintă scuze de o manieră "satisfăcătoare", AJR încurajează şi va sprijini fiecare jurnalist activ din România pentru "adresarea, în scris, către Preşedinţia României, a unei petiţii prin care se cere precizarea oficială a faptului că Preşedintele nu s-a referit la semnatar prin afirmaţiile publice făcute în seara zilei de 14 martie".
De asemenea, în cazul în care nici această solicitare nu este satisfăcută, AJR va sprijini jurnaliştii în "deschiderea câte unei acţiuni în justiţie pentru fiecare caz în parte, urmărind ca preşedintele să prezinte dovezile cu care îşi susţine afirmaţiile sau, în caz contrar, stabilirea infracţiunii de calomnie".