Guvernul va lua o decizie privind înfiinţarea companiei energetice integrate în următoarele două-trei săptămâni, a declarat, duminică, la Alba Iulia, preşedintele Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Teodor Atanasiu.
Societatea se va afla în subordinea AVAS, iar după înfiinţarea acesteia autorităţile vor selecta un consultant pentru listarea noii companii la bursă, a spus Atanasiu, citat de corespondentul MEDIAFAX.
El a menţionat că viitoarea companie nu va cuprinde complexul energetic Craiova, care va fi privatizat pe bursă, în 2008.
"Vom fi nevoiţi să demarăm privatizarea de urgenţă, pentru ca noul proprietar majoritar, noul acţionar să poată să vină cu o majorare de capital pe care statul nu o poate face astăzi şi care să-i permită derularea programului investiţional, deci mărirea capacităţii de producţie", a spus Atanasiu.
Compania energetică integrată va cuprinde 40-50% din capacităţile de producţie şi filialele de distribuţie neprivatizate.
În primul an de activitate, societatea va putea derula investiţii de un miliard de euro, care vor fi folosite pentru modernizarea complexurilor energetice Turceni şi Rovinari, precum şi pentru începerea lucrărilor de construcţie a centralei de la Tarniţa - Lăpuşteşti, a declarat, recent, ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian.
Potrivit acestuia, compania va fi înfiinţată până la Paşte.
Compania de stat va fi formată din termocentrale, hidrocentrale şi cele trei filiale de distribuţie ale Electrica neprivatizate, fără Nuclearelectrica şi Transelectrica. Unităţile de producere a energiei care vor intra în structura companiei de stat vor fi acele unităţi care nu sunt grevate de datorii. Această companie de stat va avea management privat şi va fi privatizată în proporţie de cel puţin 60%.
Surse din Ministerul Economiei au declarat, la finele lunii ianuarie, că din această companie energetică de stat "cu siguranţă nu va face parte Nuclearelectrica".
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare s-a arătat interesată să participe la proiectul de înfiinţare a companiei în cazul în care Guvernul va veni cu o propunere.
Premierul Călin Popescu Tăriceanu a afirmat, în luna noiembrie, că înfiinţarea companiei energetice de stat va fi realizată prin atragerea unui partener instituţional internaţional, la fel ca în cazul Băncii Comerciale Române.