Ministrul Finanţelor, Varujan Vosganian, l-a asigurat pe comisarul european pentru Afaceri Monetare, Joaquin Almunia, că deficitul bugetar nu va fi depăşit, dar i-a şi cerut să ţină cont că 2008 este un an electoral, iar Guvernul, cu o susţinere redusă în Parlament, este supus presiunilor sindicale.
Revenit în ţară de la Bruxelles, Vosganian a declarat, vineri seara, că i-a cerut comisarului european să aibă o "atitudine realistă" faţă de România şi să ia în calcul că orice declaraţie influenţează agenţiile de rating care evaluează situaţia economică a ţării.
El a susţinut, în discuţia cu oficialul european, că deficitul real pe 2007 a fost de 2%, exceptând pierderile companiilor naţionale, precum CFR, datoriile anulate, conform Acordului de la Paris, ale unor state faţă de România pentru tranzacţii din perioada regimului comunist, despăgubirile pentru Fondul Proprietatea şi depozitele CEC pentru autovehicule Dacia.
Almunia a arătat că aşteaptă şi datele biroului european de statistică, Eurostat, privind deficitul bugetar al României pe 2007.
Vosganian intenţionează la rândul său ca, luni, să aibă o discuţie pe tema datelor Eurostat cu reprezentanţii Institutului Naţional de Statistică, Comisiei Naţionale de Prognoză şi Băncii Naţionale.
Ministrul Economiei şi Finanţelor a anunţat, joi, că se va întâlni, la Bruxelles, cu comisarul european pentru Afaceri Monetare, Joaquin Almunia, pentru a-i prezenta rectificarea bugetară operată recent de Guvern şi pentru a-l asigura că deficitul bugetar nu va fi depăşit.
El a arătat că îi va explica oficialului european, pe baza datelor privind evoluţia bugetară, că nu există niciun motiv pentru declanşarea procedurii de deficit excesiv.
Almunia a declarat, la finele lunii ianuarie, la Bruxelles, că vor fi iniţiate o serie de măsuri de către Comisia Europeană în cazul României, conform condiţiilor stabilite în Pactul de Stabilitate şi Creştere, dacă autorităţile de la Bucureşti nu vor acţiona pentru controlul mai eficient al cheltuielilor şi a deficitului bugetar.
CE poate declanşa procedura de deficit excesiv dacă acesta se plasează peste pragul de 3% din Produsul Intern Brut (PIB).
Guvernul a operat, săptămâna trecută, prima rectificare a bugetului pe 2008, cu reduceri de cheltuieli la aproape toate ministerele, prin care deficitul programat pentru acest an a fost redus de la 2,75% din PIB la 2,3% din PIB.