Ritmul de creştere a costurilor cu forţa de muncă s-a redus în trimestrul al patrulea al anului trecut, la 21,6%, România ocupând locul doi în clasamentul statelor UE, după Letonia, unde avansul a fost de 30,1%, şi depăşind de circa şase ori media celor 27 state membre, potrivit Eurostat.
Costurile suportate de angajatori cu forţa de muncă erau la finele ultimului trimestru din 2007 cu 21,6% mai mari faţă de perioada similară din 2006, se arată într-un raport al Biroului de statistică al UE, Eurostat.
În trimestrul anterior, ritmul anual de creştere a fost de 23,2%.
În România, costurile cu forţa de muncă din sectorul construcţiilor au avansat cel mai rapid, în trimestrul patru comparativ cu perioada similară din 2006, ajungând la 27,6%. Ritmul de creştere din servicii şi industrie a fost de 21,4%, respectiv de 20,5%.
La nivelul celor 27 de state membre ale Uniunii, creşterea medie înregistrată la finele ultimului trimestru era de 3,5%, faţă de 2,6% în trimestrul patru din 2006.
Pentru ultimul trimestru, creşterile cele mai temperate au fost raportate în Germania (1,5%) şi Luxemburg (1%).
Costul total al forţei de muncă include salariile şi alte beneficii plătite angajaţilor, precum şi cheltuielile care nu au legătură directă cu salariile, cum ar fi contribuţiile sociale.
Creşterea salariilor şi a celorlalte beneficii acordate angajaţilor a variat între 2% în Germania şi un maxim de 30,6% în Letonia.