Ucraina va susţine Republica Moldova pentru identificarea condiţiilor de reluare a negocierilor privind statutul Transnistriei, în baza respectării integrităţii teritoriale, a declarat ministrul adjunct de Externe ucrainean, Andrei Veselovschi, citat de BASA-press.
Veselovschi, care este şi reprezentant special al Ucrainei pentru soluţionarea diferendului transnistrean, a adăugat, în cursul şedinţei Consiliului Consultativ EUBAM (Misiunea Uniunii Europene de Asistenţă la frontiera dintre Republica Moldova şi Ucraina), desfăşurat la Odesa, că reglementarea conflictului din Transnistria reprezintă una dintre priorităţile politicii externe a Kievului.
Ministrul adjunct al Afacerilor Externe din R.Moldova, Eugenia Chistruga, a apreciat că stabilirea statutului special al Transnistriei în conformitate cu legislaţia moldovenească este cea mai eficientă cale de soluţionare a diferendului. "Reluarea negocierilor în format 5 + 2 va oferi posibilitatea de rezolvare a problemei, cu atât mai mult cu cât actorii implicaţi au menţionat de nenumărate ori că optează pentru păstrarea integrităţii şi suveranităţii Republicii Moldova", a spus ea.
Chistruga nu a putut preciza însă când vor fi reluate negocierile. "Important este că ţările garante, mediatorii din Rusia şi Ucraina, observatorii din partea SUA şi OSCE, precum şi reprezentanţii Chişinăului şi Tiraspolului iau deocamdată decizii active, care vor fi destul de eficiente", a spus ea.
Totuşi, şeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, Philippe Remler, a apreciat că previziunile privind reluarea procesului de negocieri sunt premature. "Important este că toate părţile implicate depun eforturile necesare în acest proces. Pentru moment, trebuie să vorbim despre acţiunile realizate şi eforturile care se vor depune în continuare", a spus el.
Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a declarat, într-un interviu publicat marţi de cotidianul rusesc Kommersant, că Republica Moldova pregăteşte un proiect de declaraţie privind recunoaşterea internaţională a neutralităţii sale. El a precizat că documentul trebuie semnat de toate părţile participante la negocieri, cu excepţia Tiraspolului - Republica Moldova, Rusia, Ucraina, SUA, UE şi OSCE.
Voronin a adăugat că Republica Moldova va rămâne un stat unitar, cu două unităţi teritoriale autonome: Găgăuzia şi Transnistria, aceasta din urmă păstrându-şi stema, imnul şi limbile oficiale.
El a afirmat că pachetul de documente privind reglementarea situaţiei transnistrene a fost elaborat în baza legii privind principiile de bază ale statutului Transnistriei, adoptat de Parlamentul moldovean în vara anului 2005.