Agricultorii care contractează credite pentru producţie în domeniul vegetal sau zootehnic pot obţine, după returnarea sumelor, finanţări nerambursabile din fonduri publice, reprezentând între 10 şi 30% din valoarea împrumutului, potrivit unei hotărâri aprobate miercuri de Guvern.
"Creditele agricole contractate în anul 2008 vor putea beneficia de o contribuţie medie de 17% din fonduri publice, din volumul creditelor acordate. Guvernul a aprobat, în şedinţa de astăzi (miercuri - n.r.) printr-o hotărâre, nivelul fondurilor publice care se acordă în anul 2008, confrom prevederilor Legii 150/2003 privind creditul agricol pentru producţie", se arată într-un comunicat al Executivului.
Nivelul sprijinului acordat pentru creditele agricole este stabilit anual. Sistemul de acordare a acestui sprijin prevede că agricultorul contractează un credit pentru producţie, iar după ce îl returnează integral băncii, poate primi înapoi, din fonduri publice, un anumit procent din valoarea împrumutului.
Producătorul trebuie să folosească banii numai pentru destinaţia pe care a declarat-o (producţie vegetală sau zootehnică) şi să returneze împrumutul în maxim 365 de zile.
Volumul mediu al unui credit luat în considerare la finanţare nu trebuie să depăşească nivelul cheltuielilor medii de producţie stabilite în hotărârea de Guvern.
Cel mai ridicat grad de finanţare este acordat în cazul creditelor pentru înfiinţarea şi întreţinerea pomilor şi arbuştilor fructiferi, de 30% din valoarea împrumutului. Pentru legumele din solarii şi viticultură, sprijinul este de 25%, iar agricultorii care înfiinţează culturi de porumb, floarea-soarelui, soia, orez, sfeclă de zahăr şi legume de câmp, beneficiază de o finanţare de 20% din valoarea creditului.
Cu acelaşi procent sunt sprijiniţi şi cei care iau credite pentru achiziţia sau producerea de material de populare piscicolă sau familii de albine.
Sprijinul este de 15% în cazul creditelor pentru înfiinţarea culturilor de in şi cânepă pentru fibre, culturi furajere, cartof, tutun, căpşuni, hamei, iar, în domeniul zootehnic, pentru achiziţia de purcei de îngrăşat sau tineret ovin, caprin şi bovin pentru îngrăşat.
Achiziţionare de pui de pasăre pentru carne şi ouă poate fi sprijinită cu 12%, la fel ca şi aprovizionarea şi procesarea hranei necesare păsărilor, asigurarea medicamentelor şi a cheltuielilor cu adăpostul. În cazul ovinelor, porcinelor,caprinelor şi bovinelor, aceste ultime cheltuieli sunt finanţate cu 15%.
Cel mai redus grad de finanţare, de 10%, este acordat pentru creditele de înfiinţare a culturilor de grâu, orz, orzoaica, ciuperci.
Fondurile vor fi asigurate de la bugetul Ministerului Agriculturii.