Membrii Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor au ajuns la concluzia că acuzaţiile la adresa parlamentarilor potrivit cărora aceştia ar face presiuni asupra justiţiei nu sunt fondate, a declarat, miercuri, secretarul Camerei Gelil Eserghep.
Gelil Eserghep a precizat că membrii Biroului au discutat despre un sondaj apărut în presă referitor la presiunile politice la care sunt supuşi magistraţii.
Potrivit lui Eserghep, datele acestui sondaj demonstrează că parlamentarii sunt cei mai puţin implicaţi în intervenţii în justiţie, iar acuzaţiile pe această temă nu sunt justificate. "Parlamentarii sunt trecuţi doar la 3,5% din cei care pun presiune pe magistraţi, spre deosebire de 14,8% alocate Preşedinţiei, 41,2% serviciilor, iar 20% organismelor internaţionale", a mai spus Gelil Eserghep.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că nu a existat în nicio perioadă ca în 2007 o cadenţă atât de mare a acţiunilor politice împotriva jutiţiei în general şi a procurorilor în special, menţionând că există încă mentalitatea politicienilor că procurorul trebuie controlat.
El a spus, la bilanţul Ministerului Public, că, în 2007, clasa politică a devenit "furioasă" că nu a mai putut să controleze justiţia şi atunci şi-a făcut legi pentru a se proteja în faţa acţiunilor procurorilor.
Menţionând că a existat un ministru care "a luptat cu îndârjire împotriva unei direcţii a Parchetului General", şeful statului a dat ca exemplu de astfel de acte normative "celebra Ordonanţă 95 care a blocat pentru mai bine de patru luni chiar continuarea luptei împotriva corupţiei la nivel înalt".
Băsescu a spus că au fost emise legi care au făcut inutil efortul de câţiva ani al procurorilor de a combate frauda bancară. El s-a referit concret la Lega 69/2007, care dezincriminează nerespectarea legilor bancare, creând "un drept discreţionar de a se fura din bănci".