Statul va permite companiilor să decidă cu câţi bani va participa fiecare agent economic la fondul social destinat ajutorării persoanelor cu venituri reduse la plata facturilor de gaze naturale, estimat la 200 de milioane de lei, potrivit ministrului Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian.
Statul nu va fixa o limită de participare, minimă sau maximă, a declarat, marţi, Vosganian, la audierile Comisiei de industrii şi servicii din Camera Deputaţilor.
"Fondul social este exceptat de la Legea sponsorizării. Companiile care vor contribui nu au nicio limită de participare, lucru care este în avantajul fondului. Dacă s-ar fi impus o limită, conform Legii sponsorizării, sumele pentru fond nu s-ar fi încadrat, pentru că ar fi fost mai mari", a spus Vosganian.
El a menţionat că proiectul se adresează persoanelor care fac parte din familii cu venituri pe membru de familie de până la 630 de lei.
Până în prezent, singurele companii care s-au arătat dispuse să participe la fondul social sunt cei doi mari producători de gaze naturale din România, Petrom şi Romgaz Mediaş.
Potrivit lui Vosganian, cele două companii vor vira în fond sumele obţinute în urma majorării preţului la gazele din producţia internă, cu 5% la 1 februarie.
Guvernul a anunţat, anul trecut, că va înfiinţa un fond de ajutor social destinat ajutorării la plata facturilor pentru gaze a persoanelor cu venituri reduse, la care să contribuie financiar companiile din sectorul energetic.
Vosganian a afirmat recent că negocierile cu Romgaz şi Petrom pentru implicarea celor două companii vor fi încheiate în luna martie.
În luna februarie, Vosganian a anunţat că fondul va însuma în acest an 200 de milioane de lei (55,2 de milioane de euro), din contribuţiile companiilor Petrom şi Romgaz. Petrom a infirmat, însă, această sumă, susţinând că nivelul contribuţiei nu a fost încă stabilit.