Fostul premier Adrian Năstase a declarat, marţi, că decizia Curţii Constituţionale privind începerea urmăriri penale în cazul foştilor miniştri blochează transformarea României într-o republică prezidenţială, în care Legislativul să nu mai aibă niciun rol.
"Decizia aceasta are un rol important în blocarea transformării României dintr-o republică în care Parlamentul încă mai are un anumit rol într-o republică prezidenţială, în care Parlamentul să nu mai aibă niciun rol", a opinat Năstase.
El a precizat că a încercat să nu comenteze pe fond decizia Curţii Constituţionale, pentru că, fiind vizat de efectele acesteia, nu a dorit să pară subiectiv în aprecierile sale.
Fostul premier a arătat că decizia Curţii Constituţionale stabileşte un anumit echilibru şi elimină nişte posibile paralelisme, el opinând că este de discutat dacă, în viitor, nu ar trebui regândită Legea răspunderii ministeriale în ansamblu.
Năstase a arătat că situaţia care apăruse la un moment dat dădea posibilitatea preşedintelui Traian Băsescu de a se pronunţa în legătură cu începerea urmăririi penale în legătură cu miniştrii, în baza unei sesizări a procurorului general, pe care tot el îl desemnase.
"Şeful statului este, din păcate, jucător politic, în sensul că el centrează şi el dă cu capul, el face deciziile, el porneşte procesele politice, prin oamenii săi, şi, după aceea, tot el trebuie să se pronunţe în legătură cu ele", a menţionat fostul premier.
În opinia lui Năstase, decizia Curţii "elimină dreptul discreţionar care exista în formula anterioară la nivelul procurorului general, care, pentru a obţine avizul pentru începerea urmăririi penale, se îndrepta către complicele său, preşedintele României, cel care îi dăduse indicaţii înainte să pornească acţiunea penală".
"Daniel Morar i-a trimis o hârtie, despre care nu ştiu nimic, lui Traian Băsescu. Traian Băsescu s-a uitat acolo şi, ca un foarte bun specialist în materie penală, a spus că dă aviz pentru începerea urmăririi penale, fără ca eu să fiu chemat, fără să pot să mă apăr, fără să explic. În ceea ce priveşte situaţia de acum, în mod evident, mie îmi convine să prezint public acest dosar. Jocul aici este, de imagine, eu cred că toată lumea şi-a dat seama că în definitiv e o chestiune comercială între un constructor şi cineva care a cumpărat un apartament", a arătat Năstase.
"Va trebui să vedem de ce DNA devine avocat pentru un anumit constructor", a adăugat Năstase.
El a arătat că procedura de la Cotroceni era una "ocultă", în care nu se ştia pe ce bază s-a dat avizul.
"Ei bine, în Parlament, Comisia juridică va trebui să se pronunţe. Se face o dezbatere în plen şi se va vedea dacă sunt temeiuri pentru începerea urmăririi penale sau dacă nu, aşa cum spun eu, este un dosar politic care a fost construit tocmai pentru a afecta imaginea mea publică", a menţionat fostul premier.
El a explicat că instituţia imunităţii parlamentare şi instituţia răsunderii ministeriale sunt două instituţii complet diferite.
"L-am auzit pe Emil Boc vorbind despre aceste instituţii. Am impresia că el a terminat în mod inutil Facultatea de Drept sau, în orice caz, trecerea lui prin Parlament nu l-a ajutat foarte mult să înţeleagă aceste noţiuni de bază", a spus Năstase.
Curtea Constituţională a decis, luni, că Ministerul Public va sesiza Camera Deputaţilor sau Senatul, după caz, pentru a cere urmărirea penală a membrilor şi foştilor membri ai Guvernului care la data sesizării au şi calitatea de deputat sau senator.
Potrivit Curţii, în aplicarea dispoziţiilor articolului 109 , alineatul 2, teza întâi, din Constituţie, Ministerul Public va sesiza Camera Deputaţilor sau Senatul, după caz, pentru a cere urmărirea penală a membrilor şi foştilor membri ai Guvernului, pentru faptele comise în timpul mandatelor lor şi care la data sesizării, au şi calitatea de deputat sau senator.
În aplicarea dispoziţiilor articolului 109 din Constituţie, Ministerul Public va sesiza preşedintele, după caz, pentru a cere urmărirea penală a membrilor Guvernului care, la data sesizării, nu au şi calitatea de parlamentar.
Astfel, în cazul parlamentarilor Adrian Năstase - fost premier şi Miron Mitrea, Paul Păcuraru şi Codruţ Şereş - foşti miniştri, Parchetul este obligat să trimită, după caz, cererea de aviz pentru declanşarea urmăririi penale către Camera Deputaţilor sau Senat.