Activul unui angajat care va contribui la un fond de pensii privat obligatoriu (Pilonul II) ar putea fi afectat dacă angajatorul va întârzia să depună declaraţia pentru contribuţia la asigurările sociale de stat, din care se va calcula suma pe administratorul o primeşte în contul salariatului.
"Odată cu începerea plăţilor la fondurilor de pensii private, în luna mai, rolul angajatorului va fi foarte important. Dacă angajatorul va întârzia să depună declaraţia pentru contribuţia la asigurările sociale de stat sau va calcula greşit acest document, va aduce prejudicii activului unui contributor", a spus preşedintele CNPAS, Mariana Câmpeanu, prezentă la conferinţa "MEDIAFAX Talks about Private Pensions".
Reprezentantul Casei Naţionale de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale (CNPAS) nu a dorit să estimeze numărul persoanelor care ar putea fi afectate de posibilele întârzieri în procesul de depunere a declaraţiilor pentru contribuţia la asigurările sociale de stat.
"Nu mă aştept la cifre mari", a spus Câmpeanu.
Potrivit legislaţiei, în primul an de activitate, 2% din contribuţia totală de 9,5% pentru asigurările sociale pe care o plăteşte fiecare angajat va ajunge în administrare privată. În termen de opt ani, procentul va creşte la 6%.
Pensiile obligatorii administrate privat (Pilonul II) au atras 18 societăţi de administrare care au în portofoliu 4,156 milioane de clienţi.
Primele contribuţii la Pilonul II vor fi virate în conturile salariaţilor până la 25 mai de către CNPAS.