Biserica Catolică a făcut o listă a păcatelor societăţii moderne, incluzând poluarea şi manipularea genetică, dar toate acestea, sub alte denumiri, cum ar fi nepăsarea faţă de semeni şi mediul înconjurător, sunt cuprinse şi în morala creştin-ortodoxă, precizează purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.
"Oamenii ar putea fi surprinşi să afle cât de multe forme ale păcatului există în morala creştin-ortodoxă. De exemplu, mândria este un păcat care are foarte multe forme. Noi, în Biserica Ortodoxă, vorbim frecvent în cadrul slujbelor sau în scaunul spovedaniei despre nepăsare sau indiferenţă faţă de semeni şi mediul înconjurător. Acesta ar fi în cuvintele noastre poluarea'', a explicat marţi, agenţiei MEDIAFAX, părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.
De asemenea, Biserica Ortodoxă Română are o Comisie de bioetică, al cărei scop este analizarea rezultatelor unor cercetări la vârf, precum manipularea genetică, clonarea, transplantul de organe de la cadavru sau inseminarea artificială, prezentând, de câte ori îi este solicitat, un punctul de vedere moral-creştin faţă de aplicarea studiilor la scară largă, a mai spus părintele Stoica.
El a precizat că Sfintele Liturghii cuprind rugi ''cu tente ecologice'' precum cele referitoare la îmbelşugarea pământului, protejarea holdelor şi a roadelor. De asemenea, la spovedanie preotul îl sfătuieşte pe enoriaş să se ferescă de păcat. "Sunt oameni care spun că au omorât câini pentru că nu i-au suportat. Sau că au aruncat gunoaie în gospodăria vecinului pentru că s-au certat. Toate sunt păcate. De fiecare dată îi povăţuim să nu fie nepăsători cu semenii lor'', a adăugat Stoica.
Biserica Catolică a realizat, recent, o listă a păcatelor capitale ale societăţii moderne, printre care se numără poluarea, manipularea genetică şi inechitatea socială, imformează AFP.
"Dacă în trecut păcatul avea o dimensiune mai degrabă personală, astăzi acesta are mai mult o rezonanţă socială, din cauza fenomenului globalizării", a declarat, pentru L'Osservatore Romano, Gianfranco Girotti, responsabil al Penitenţieriei apostolice, unul dintre cele trei tribunale ale Bisericii catolice, care se ocupă de chestiunile ce ţin de conştiinţă.
În interviul acordat jurnalului oficial al Vaticanului, Girotti a declarat că "atenţia acordată păcatului este mai importantă în prezent decât era altădată, din cauza repercusiunilor care sunt mai mari şi mai devastatoare".
"Există diferite sectoare în care se remarcă anumite comportamente vinovate de încălcarea drepturilor individuale şi sociale", a subliniat Girotti, amintind de ecologie şi poluarea mediului sau de inegalităţile sociale şi economice - "săracii devin şi mai săraci, iar bogaţii devin mai bogaţi".
Girotti a mai amintit printre păcatele moderne de "bioetică, unde nu putem să nu denunţăm mai multe încălcări ale drepturilor fundamentale ale naturii umane, prin intermediul experimentelor, manipulărilor genetice, ale căror rezultate nu pot fi controlate".
În iunie 2007, cardinalul Renato Martino a prezentat documentul "Îndrumări pentru asistenţa pastorală a drumurilor", emis de Consiliul Pontifical pentru Pastorala Migranţilor şi Itineranţilor, unde se indică faptul că "şi o depăşire periculoasă poate constitui o ocazie de a păcătui", denunţând "insultele, blasfemiile, gesturile nepoliticoase şi lipsa politeţii".
Biserica Catolică a inclus pe lista celor şapte păcate capitale moderne: lenea, mândria, lăcomia, desfrânarea, avariţia, mânia şi invidia.