România are nevoie de politici macroeconomice adecvate pentru a evita vulnerabilităţile tipice economiilor care trec prin schimbări economice majore, iar investiţiile pot ajuta la menţinerea creşterii economice şi la atragerea în ţară a celor plecaţi să muncească în străinătate, potrivit BERD.
În acelaşi timp, accelerarea procesului de dezvoltare a economiei, în special a celei de transport, joacă un rol major, se arată în proiectul de strategie al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) privind România.
Analiştii BERD notează că mediul de afaceri din România s-a îmbunătăţit, însă concurenţa apărută după aderarea la Uniunea Europeană a subliniat nevoia de restructurare a mai multor companii.
"Aşa cum a arătat şi Comisia Europeană, reforma juridică şi lupta împotriva corupţiei reprezintă provocări cheie. Deşi au fost făcute progrese, trebuie intensificate eforturile pentru ca România să rămână o destinaţie atractivă pentru investitori", se spune în proiect.
De asemenea, instituţia atrage atenția că este nevoie de eforturi în domeniul legislaţiei muncii şi pentru asigurarea unui tratament egal al femeilor şi bărbaţilor şi al diferitelor minorităţi.
În ceea ce priveşte situaţia macroeconomică, BERD arată că în ultimii doi ani politica fiscală a fost mai relaxată decât era necesar în contextul unui deficit înalt de cont curent.
"Având în vedere ponderea redusă a veniturilor la buget în PIB şi potențialul ridicat de cheltuieli din următorii ani pentru infrastructură, era nevoie de anumite restrângeri ale cheltuielilor curente, precum cele privind salariile din sectorul bugetar", se spune în document.
În proiectul de strategie, BERD face referire la mai multe sectoare de activitate, precum cel agricol, energetic, infrastructură şi sistemul financiar.
Instituţia îşi reafirmă interesul pentru sectorul privat, cel energetic şi infrastructură.
Proiectul este supus dezbaterii publice până la 9 aprilie.