Fuziunea dintre OMV şi MOL ar duce la formarea unei companii care ar avea forţa să compenseze influenţa sporită a Rusiei şi Kazahstanului pe piaţa energetică europeană, a declarat directorul general al grupului austriac, Wolfgang Ruttenstorfer, publicaţiei slovace eTrend.
El a adăugat însă că OMV are o relaţie bună cu grupul rus Gazprom, care datează de peste 40 de ani.
Ruttenstorfer a dezminţit informaţiile apărute în urmă cu câteva săptămâni în publicaţia austriacă Wirtschaftsblatt, conform cărora Gazprom este interesat să cumpere acţiuni OMV.
"Nu au loc negocieri cu Gazprom şi nici planuri de a începe discuţii în acest sens", a spus Ruttenstorfer.
OMV are doi acţionari importanţi, statul austriac şi holdingul de investiţii Abu Dhabi IPIC, existând contracte pe termen lung în acest sens.
În plus, OMV face investiţii importante înpreună cu Abu Dhabi, iar emiratul nu doreşte modificarea structurii acţionariatului grupului, a precizat Ruttenstorfer.
El a spus că OMV a încercat să convingă guvernul ungar în privinţa oportunităţii fuziunii cu MOL şi a arătat că nu se are în vedere vânzarea vreunei rafinării. Totodată, membrii conducerii grupului rezultat în urma fuziunii ar fi aleşi în funcţie de pregătire, nu de naţionalitate.
"Vrem să înfiinţăm o companie a Europei Centrale, nu ungară, românească sau slovacă", a arătat el.
Ruttenstorfer s-a declarat convins de justeţea unei fuziuni cu MOL, dar a spus că aceasta nu se va realiza de pe o zi pe alta, ci ar putea dura şi doi, trei ani.
Atât MOL, cât şi OMV sunt prezente pe piaţa carburanţilor din România.