Vicepreşedintele PNL Norica Nicolai a declarat, luni, că toate anchetele în care sunt implicaţi membri sau foşti membri ai Guvernului care sunt şi parlamentari trebuie stopate, în urma deciziei Curţii Constituţionale.
"În momentul de faţă suntem într-o procedură clară de aplicare a legii mai favorabile", a susţinut Nicolai, care este şi membru al Comisiei juridice a Senatului.
Ea a afirmat că decizia Curţii presupune stoparea anchetelor şi adresarea de solicitări privind începerea urmăririi penale adresate Camerelor din care fac parte persoanele învinuite.
Potrivit acesteia, hotărârea instanţei constituţionale este "firească" şi "absolut corectă", în condiţiile în care articolul 109 din Constituţie stabileşte foarte clar competenţa celor două Camere în ceea ce priveşte cererea de începere a urmăririi penale.
Vicepreşedintele PNL a spus că Parlamentul va trebui să stabilească o procedură prin care să utilizeze prerogativa de a cere urmărirea penală împotriva miniştrilor parlamentari.
Curtea Constituţională a decis, luni, că Ministerul Public va sesiza Camera Deputaţilor sau Senatul, după caz, pentru a cere urmărirea penală a membrilor şi foştilor membri ai Guvernului care la data sesizării au şi calitatea de deputat sau senator.
Potrivit Curţii, în aplicarea dispoziţiilor articolului 109 , alineatul 2, teza întâi, din Constituţie, Ministerul Public va sesiza Camera Deputaţilor sau Senatul, după caz, pentru a cere urmărirea penală a membrilor şi foştilor membri ai Guvernului, pentru faptele comise în timpul mandatelor lor şi care la data sesizării, au şi calitatea de deputat sau senator.
În aplicarea dispoziţiilor articolului 109 din Constituţie, Ministerul Public va sesiza preşedintele, după caz, pentru a cere urmărirea penală a membrilor Guvernului care, la data sesizării, nu au şi calitatea de parlamentar.