Biroul Permanent al Camerei a decis, luni, să retrimită premierului, Parchetului ICCJ şi CC, Hotărârea referitoare la raportul subcomisiei de anchetă parlamentară pentru cercetarea legalităţii retrocedării Castelului Bran, întrucât nu a existat un răspuns din partea acestora, în ultimele trei luni.
Comisia pentru cercetarea abuzurilor din Camera Deputaţilor a sesizat, luni, Biroul Permanent al acestui for legislativ, în legătură cu faptul că, în luna octombrie 2007, preşedintele Camerei, Deputaţilor, Bogdan Olteanu, a trimis către Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Curtea Constituţională şi primul-ministru, Hotărârea Camerei Deputaţilor referitoare la raportul subcomisiei de anchetă parlamentară pentru cercetarea retrocedării Castelului Bran.
În sesizare se precizează că, potrivit respectivei Hotărâri a Camerei, Guvernul şi autorităţile sesizate aveau obligaţia ca, în termen de 30 de zile de la adoptarea soluţiei, să prezinte Biroului Permanent al Camerei un raport asupra modului în care au fost realizate măsurile adoptate de Cameră.
Totodată, se arată în cadrul sesizării, Biroul Permanent al Camerei avea obligaţia de a informa plenul Camerei asupra răspunsului autorităţilor sesizate.
"Astăzi, la trei luni de la înştiinţare, putem constata că există instituţii care nu au răspuns solicitării Camerei Deputaţilor şi că plenul acesteia nu a fost informat cu soluţiile adoptate de instituţiile sesizate", se arată în sesizarea semnată de preşedintele Comisiei pentru cercetarea abuzurilor din Camera Deputaţilor, Tudor Mohora.
Secretarul Camerei Deputaţilor, Gelil Eserghep, a declarat, luni, după şedinţa Biroului Permanent al acestui for legislativ, că, în urma sesizării Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, se va proceda la retrimiterea Hotărârii respective instituţiilor în cauză.
"Se face o revenire către instituţiile cărora le-a fost trimisă solicitarea, acum 3 luni. Aveau obligaţia să răspundă în 30 de zile, nu au răspuns, li se retrimite", a spus Gelil Eserghep.
Deputaţii au aprobat, în septembrie, raportul subcomisiei de anchetă parlamentară condusă de Dumitru Puchianu, ce califica drept ilegală restituirea castelului.
O primă acuzaţie adusă de raport era că, în momentul în care s-au stabilit moştenitorii Castelului, nu s-au respectat procedurile, astfel încât în prima cerere de retrocedare, formulată către Prefectura Braşov, au existat cinci moştenitori, iar ulterior, restituirea s-a făcut doar către trei dintre aceştia. Un alt aspect contestat în raport era nerespectarea procedurii de trecere a imobilului din domeniul public al statului în domeniul privat.
Guvernul a strabilit însă că retrocedarea castelului Bran este legală, deoarece unii dintre moştenitori (Alexandra Baillou şi Jerrine Habsburg Lothringen, n.r.) au renunţat la castel prin acte notariale, iar trecerea în proprietate privată a imobilului nu este neconstituţională.