Preşedintele PDL, Emil Boc, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că decizia Curţii Constituţionale privind conflictul dintre Ministerul Public şi Parlament este "discutabilă", deoarece reintroduce imunitatea în forma anterioară revizuirii Constituţiei şi creează o categorie privilegiată de demnitari.
"Chiar dacă deciziile Curţii Constituţionale se respectă şi trebuie respectate, această decizie este extreme de discutabilă şi, practic, reintroduce imunitatea parlamentară în forma anterioară revizuirii Constituţiei din 2003", a declarat Emil Boc.
Preşedintele PDL a explicat că textul din Constituţie este foarte clar, prin revizuirea din 2003, fiind stipulat că orice deputat sau senator poate fi urmărit penal şi trimis în judecată fără încuviinţarea Camerei din care face parte, indiferent dacă are calitatea de ministru sau doar de simplu parlamentar.
"Curtea Constituţională adaugă la Constituţie prin decizia de astăzi şi creează o categorie privilegiată de demnitari şi îi situează deasupra Consituţiei şi a legii", a menţionat Emil Boc.
Liderul democrat-liberal a mai spus că deciziile Curţii sunt general obligatorii şi trebuie respectate, acest lucru fiind clar scris în Constituţie.
"Cu toate acestea, îmi este foarte greu să accept o asemenea decizie, ca unul dintre aceia care a participat ca vicepreşedinte la Constituţia din 2003 şi facem un mare pas înapoi pe linia luptei anticorupţie, a eliminării privilegiilor de la nivelul clasei politice şi înseamnă o lovitură grea dată statului român", a adăugat Boc.
Curtea Constituţională a decis, luni, că Ministerul Public va sesiza Camera Deputaţilor sau Senatul, după caz, pentru a cere urmărirea penală a membrilor şi foştilor membri ai Guvernului care la data sesizării au şi calitatea de deputat sau senator.
Potrivit Curţii, în aplicarea dispoziţiilor articolului 109 , alineatul 2, teza întâi, din Constituţie, Ministerul Public va sesiza Camera Deputaţilor sau Senatul, după caz, pentru a cere urmărirea penală a membrilor şi foştilor membri ai Guvernului, pentru faptele comise în timpul mandatelor lor şi care la data sesizării, au şi calitatea de deputat sau senator.
În aplicarea dispoziţiilor articolului 109 din Constituţie, Ministerul Public va sesiza preşedintele, după caz, pentru a cere urmărirea penală a membrilor Guvernului care, la data sesizării, nu au şi calitatea de parlamentar.