Lanţul de farmacii Sensiblu, parte a grupului olandez A&D Pharma, va continua proiectul de extindere în mediul rural numai în momentul în care va exista o strategie coerentă a autorităţilor privind sistemul medical din aceste zone, prima unitate de acest tip a companiei fiind neprofitabilă.
"Încă avem farmacia pilot din Gorj, dar am ajuns la concluzia că până nu vom avea o strategie oficială pentru mediul rural, nu putem să o facem singuri. Acest pilot nu este profitabil, trendul vânzărilor este foarte scăzut, nu sunt prescripţii. Există şi o lipsă de educaţie, oamenii când sunt bolnavi nu merg la medic (...) Mediul rural este un proiect pe termen lung, nu sunt medici, nu există infrastructură, nici măcar o benzinărie sau un mini market", a declarat, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX, directorul executiv al A&D Pharma, Dragoş Dinu.
Sensiblu a deschis prima farmacie a companiei în mediul rural, în comuna Crasna din judeţul Gorj, la începutul lunii octombrie 2006.
La vremea respectivă, Laura Florea, corporate affairs director al A&D Pharma, spunea că Sensiblu va continua să deschidă farmacii în zone rurale, principalul criteriu de selecţie a localităţilor fiind existenţa unui dispensar şi a unui medic.
"Mediul rural are o perspectivă de creştere încurajatoare, cu atât mai mult cu cât acolo se concentrează 50% din populaţia României", aprecia Florea la finele lui 2006.
Reţeaua Sensiblu şi-a majorat anul trecut vânzările cu 35%, la 121,6 milioane de euro, de la 89,8 milioane de euro în anul precedent. La sfârşitul lunii decembrie, Sensiblu deţinea un total de 221 de farmacii. În urma măsurilor de restructurare, compania a deschis 26 de unităţi, a relocat şapte şi a închis 11.
Procesul de relocare, dar şi de deschidere de noi unităţi, va continua şi în acest an, concomitent cu adoptarea unui nou design al unităţilor.
Grupul olandez A&D Pharma îşi desfăşoară majoritatea activităţilor în România, prin intermediul distribuitorului de medicamente Mediplus Exim şi reţelei de farmacii Sensiblu.