Pactul naţional pentru educaţie va fi semnat, luni, la Palatul Cotroceni, în prezenţa preşedintelui Traian Băsescu, de către o serie de organizaţii ale societăţii civile, după ce documentul a fost semnat, în 5 martie, de reprezentanţii partidelor parlamentare.
Potrivit programului de luni al şefului statului, dat publicităţii de Preşedinţie, acesta va participa, începând cu ora 16.00, la semnarea documentului "de către o serie de organizaţii ale societăţii civile". Administraţia prezidenţială nu precizează care sunt aceste organizaţii ale societăţii civile.
Reprezentanţii partidelor politice parlamentare şi liderul grupului deputaţilor minorităţilor naţionale au semnat, în 5 martie, la Senat, Pactul naţional pentru educaţie iniţiat de preşedinte.
Conform documentului, semnatarii se angajează solemn ca în toate acţiunile lor viitoare referitoare la educaţie să urmărească: modernizarea sistemului şi a instituţiilor de educaţie în perioada 2008 - 2013, asigurarea, prin alocarea bugetară anuală, a minimum 6% din PIB pentru educaţie şi a minimum 1% din PIB pentru cercetare, transformarea educaţiei timpurii într-un bun public, realizarea unei educaţii şcolare obligatorii de 10 ani şi garantarea accesului neîngrădit la educaţie gratuită până la absolvirea liceului, descentralizarea financiară, curriculară şi de resurse umane, adoptarea principiului "finanţarea urmează elevul/ preşcolarul" şi a principiului finanţării multianuale în învăţământul universitar.
Documentul mai prevede că semnatarii se angajează să adopte Carta drepturilor şi libertăţilor în educaţie şi să definească arii de educaţie prioritară pentru depăşirea decalajului dintre mediul rural şi cel urban. Conform Pactului, educaţia permanentă va deveni baza sistemului educaţional din România şi va fi extinsă astfel încât până în 2013 să includă anual cel puţin 12% din forţa de muncă activă a ţării.
În document se precizează că prevederile se aplică nediscriminatoriu învăţământului în limba română, în limbile minorităţilor naţionale şi în limbi de circulaţie internaţională.
"Iniţiatorii Pactului vor desemna o comisie care să monitorizeze aplicarea acestuia şi să prezinte anual în Parlament un raport privind progresele în realizarea obiectivelor. Documentul va fi supus dezbaterii publice, iar cele opt obiective vor fi reperele elaborării în maximum 18 luni a unei strategii coerente şi unitare privind sistemul şi instituţiile de educaţie", se mai arată în document.
Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN) a declarat, ulterior, că susţine Pactul, apreciind că acesta este un angajament politic aşteptat de 18 ani, care va crea premisele depolitizării structurilor administrative din învăţământ.