România a aderat la Reţeaua Europeană de Securitate a Sângelui, ceea ce înseamnă asigurarea unei siguranţe de la donator la primitor, a declarat, vineri, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Covasna, Andy Rosin, citat de corespondentul MEDIAFAX.
Directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Covasna, Andy Rosin, numit recent de către noua conducere a Institutului Naţional de Transfuzie Sanguină ca reprezentant pe colaborare internaţională, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, că România a devenit parte din reţeaua europeană de hemovigilenţă.
Dr. Rosin a declarat că s-a întors recent din Ljubljana, unde a reuşit ceea ce nu s-a făcut în ultimii 15 ani, respectiv ca România să devină parte a reţelei europene de securitate a sângelui.
“Nu numai că am reuşit să fie acceptată România în această reţea, în condiţiile în care noi nu avem încă reţea internă de hemovigilenţă, dar România va primi şi un grant de câteva mii de euro ca să-şi structureze reţeaua internă şi va primi şi sprijin logistic, vor veni experţii lor să ne arate ce înseamnă”, a spus dr. Rosin.
El a declarat că aderarea la această reţea europeană înseamnă o siguranţă de la donator până la primitor.
De asemenea, potrivit sursei citate, în România există legislaţie în acest sens, implementată local, cel puţin în Covasna structurile funcţionează, însă la nivel naţional încă nu există Comisia Naţională de Hemovigilenţă care să coordoneze comisiile locale.