Danone România susţine că majorarea preţului plătit crescătorilor care furnizează lapte ar conduce la scumpirea produsele finite, compania fiind al doilea mare procesator care răspunde astfel solicitării sindicatului crescătorilor de taurine de creştere a preţurilor pentru laptele materie primă.
Sindicatul Crescătorilor de Taurine din România a anunţat că va organiza pe 11 martie acţiuni de protest la poarta fabricilor de procesare, din cauza refuzului acestora de a majora preţul pentru laptele colectat.
Procesatorii susţin însă că sumele plătite furnizorilor sunt corecte, au crescut faţă de anul trecut, iar o nouă majorare s-ar reflecta în preţul plătit de consumatori pentru produsele lactate.
"Faţă de vara anului 2007, preţul plătit pentru lapte a crescut cu peste 35%, în timp ce preţul produselor noastre pe piaţă a crescut cu mai puţin de 15%. (...) O nouă creştere a preţului la lapte, dictată de fermieri, s-ar răsfrânge în mod direct în preţul produselor pe piaţă, adică ar trebui să fie suportată integral de consumatori", a declarat managerul de achiziţii lapte al Danone România, Gheorghe Petrişor.
El a adăugat că produsele importate ar deveni astfel mai ieftine decât cele româneşti, producţia internă, necompetitivă, ar fi diminuată drastic, iar producătorii industriali şi agricoli împinşi în faliment.
Un alt procesator important din piaţă, Friesland Foods, a avut o reacţie similară, arătând că preţul oferit de companie pentru lapte a crescut cu 30% faţă de anul trecut, iar o nouă majorare ar însemna şi scumpirea produselor finite.
"Orice majorare de preţ a materiei prime se va reflecta în final în produsul finit. Credem că în momentul de faţă piaţa nu va putea absorbi o eventuală creştere a preţului materiei prime. Totodată, considerăm că oferim pentru materia primă un preţ corect, în concordanţă cu standardele sale de calitate", se arată într-un comunicat al Friesland, transmis joi.
Potrivit Danone, furnizorii firmei nu au protestat faţă de preţul oferit pentru lapte, iar nemulţumiţi sunt numai fermierii care "nu reuşesc să îşi controleze costurile, acestea depăşind preţul pieţei". Totodată, crescătorii ar trebui să îşi eficientizeze costurile şi să crească calitatea laptelui obţinut, pentru a-şi spori câştigurile.
"Cred că singura soluţie viabilă pentru fermieri este să îşi eficientizeze afacerea, prin îmbunătăţirea calităţii laptelui - care să le aducă un preţ mai bun, şi controlul eficient al costurilor", a spus managerul de achiziţii lapte al Danone România.
El a adăugat că preţul vehiculat Sindicatul Crescătorilor de Taurine, de 0,5 lei pe litrul de lapte, nu este unul real.
"Preţul nostru de achiziţie este în strânsă legătura cu calitatea laptelui furnizat, şi porneşte de la 1,15 lei pe litru în sus. Fiecare procesator negociază preţurile cu furnizorii săi şi nu cunoaştem existenţa vreunei înţelegeri între procesatori privind preţul laptelui. Acesta este dictat de cerere şi ofertă, iar la indicatorii ofertei sunt calitatea laptelui, cantitatea, aspectele logistice - distanţă, starea drumurilor, care generează costurile de colectare", a afirmat Petrişor.
Danone precizează că nu vrea să apeleze la importuri, deşi reprezintă o soluţie economic viabilă, ci preferă în continuare materia primă locală. Compania derulează de trei ani un program prin care sprijină investiţii în ferme de lapte, cum ar fi cele în echipamente şi săli de muls, echipamente de răcire şi stocare a laptelui, animale de rasă.
Sindicatul agricultorilor Agrostar, din care face parte şi Sindicatul Crescătorilor de Taurine, a propus, miercuri, creşterea de la 0,8 lei la 1,5 lei a preţului pentru laptele conform cu normele UE (cu 3,5% grăsime şi 3,2% proteină) şi de la 0,5 lei la un leu pentru cel neconform (la aceiaşi parametri de grăsime şi proteină).