Noul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, vineri, că repetatele modificări ale Codului de procedură penală (Cpp) din perioada 2005-2006 s-au repercutat negativ asupra anchetelor penale, cadrul instituţional fiind factorul cheie în realizarea unei justiţii eficiente şi independente.
"De aceea, definitivarea Codului de procedură penală este un obiectiv prioritar - în condiţiile în care repetatele modificări din perioada 2005-2006 (când ministru al Justiţiei era Monica Macovei-n.r.) ale principalelor instituţii din Codul de procedură penală s-au repercutat negativ asupra anchetelor penale -, precum şi crearea unui suport legislativ şi instituţional eficient, funcţional şi unitar", a afirmat Cătălin Predoiu, fost avocat, numit în urmă cu o săptămână ministru al Justiţiei.
Predoiu a recunoscut faptul că informaţiile primite într-un timp extrem de scurt de la preluarea mandatului i-a confirmat o stare de fapt care îi era cunoscută.
"Justiţia este la baza tuturor lucrurilor într-o societate democratică, iar ordinea juridică a unui stat de drept presupune în primul rând promovarea unei justiţii independente, a unei politici penale viabile, realiste, adaptate realităţilor naţionale, dar şi cooperării europene şi internaţionale în domeniu. Acţiunile Ministerului Justiţiei, delimitate de Constituţie şi legile statutare, se vor subsuma acestui obiect", a spus Cătălin Predoiu.
Noul ministru al Justiţiei a arătat că o altă problemă stringentă este cea a deficitului de personal, arătând că în următoarea perioadă se va implica în organizarea selecţiilor pentru formularea nominalizărilor în vederea ocupării funcţiilor de conducere vacante de la nivelul Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Condiţionalitatea numărul 1 cerută de Comisia Europeană este implementarea unei strategii coerente de resurse umane în sistemul judiciar.
"Există aproximativ 340 de posturi vacante de procurori la nivelul parchetelor locale. După unele statistici, un procuror de la nivelul Parchetului instanţei supreme dispune în medie de aproximativ 40-50 de ore pentru rezolvarea unui caz, iar la nivelul parchetelor locale media este mai mică, de numai cinci ore pentru un astfel de caz, ceea ce este desigur inacceptabil", a spus ministrul Predoiu.
Noul ministru a susţinut că, în şedinţa de joi a Consiliului Superior al Magistraturii, Ministrul Justiţiei şi-a exprimat acordul pentru elaborarea urgentă a unui proiect de act normativ care să faciliteze şi să urgenteze recrutarea de noi procurori şi încadrarea lor pe posturile vacante la nivelul parchetelor locale.
"Ocuparea acestor posturi ar conduce la creşterea calităţii activităţii procurorilor şi la relaxarea condiţiilor în care aceştia lucrează", a afirmat demnitarul.