Secretarul general al PRM, senatorul Gheorghe Funar, consideră că legea privind introducerea votului uninominal "s-a născut moartă" şi că a fost "o păcăleală" din partea majorităţii liderilor de partide, cu excepţia PRM, tranmsite corespondentul MEDIAFAX.
"I-au păcălit pe alegători cu aşa-zisa reformare a clasei politice. În realitate nu avem de-a face cu alegerea, prin vot uninominal, a parlamentarilor. Nu este vorba despre vot uninominal, pentru că din viitorii cei peste 400 de senatori şi deputaţi, dacă vor fi 10-15 aleşi din primul tur de scrutin”, a declarat Funar, vineri, într-o conferinţă de presă.
El a reclamat reintroducerea, la redistribuirea voturilor, a sistemului Hondt, care a fost abandonat după alegerile din 2000 pentru că permitea alegerea, ca parlamentar, a unui candidat care nu a avea niciun vot.
Gheorghe Funar i-a acuzat pe parlamentarii care au refuzat să semneze pentru sesizarea Curţii Constituţionale că au încălcat jurământul pe Biblie depus la învestirea în funcţie.
"Am constatat, cu surprindere, că toţi vor să nu se aplice această lege, pentru că nu o consideră constituţională, dar nu au voie de la preşedinţii de partide să semneze tabelul cu sesizarea CC. Au pus mai presus dispoziţia de partid decât jurământul pe Biblie, care spune că trebuie respectată Constituţia”, a explicat secretarul general al PRM.
Vicepreşedintele executiv al PRM, Lucian Bolcaş, a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, că sesizarea privind legea votului uninominal este depusă la Curtea Constituţională. El a arătat că sesizarea a fost semantă de 26 de senatori PRM şi PC, dar şi de un senator independent, în persoana lui Dan Claudiu Tănăsescu.
Bolcaş a subliniat că sesizarea a fost semantă de senatorii PC, şi nu de către deputaţii conservatori, care au votat în favoarea acestei legi. El a arătat că senatorii PC au beneficiat de dreptul lor de a se pronunţa asupra acestei legi, în condiţiile în care ei nu au dezbătut legea şi nici nu au votat-o, legea trecând în mod tacit de Senat.
Potrivit lui Bolcaş, sesizarea reprezintă o cerere de examinare globală a Legii privind introducerea votului uninominal, axată pe 6 puncte esenţiale care fac referire directă la 12 articole ale legii.