Noul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, a afirmat, joi, că formula convenită la Comisia juridică din Senat privind Legea ANI este una care satisface cerinţele de la Bruxelles.
"Am avut luni la Senat o dezbatere la Comisia juridică, începută furtunos şi continuată la fel, care până la urmă s-a terminat cu o soluţie acceptată de toate părţile implicate", a spus Predoiu, care se află, joi, pentru prima dată la CSM.
Potrivit acestuia, soluţia este una care satisface cerinţele Comisiei Europene.
Comisiile juridică şi pentru drepturile omului din Senat au decis, marţi, să adopte punctul de vedere al MJ, potrivit căruia Legea ANI se aplică în cazul averilor nejustificate, inspectorii urmând să verifice dacă diferenţele de avere sunt sau nu justificate, în vederea sesizării instanţei.
Comisiile juridică şi pentru drepturile omului din Senat au dezbătut proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.49/2007 pentru modificarea şi completarea Legii nr.144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, pentru a lămuri problema introducerii în text fie a sintagmei "avere ilicită", fie "avere nejustificată".
Cele două comisii au aprobat, cu 11 voturi "pentru" şi 3 voturi "împotrivă", raportul favorabil asupra proiectului de lege în forma propusă de Ordonanţa de Urgenţă, cu unele modificări, astfel încât Legea ANI să se refere la averile nejustificate.
Potrivit Ordonanţei, inspectorii de integritate verifică dacă diferenţa vădită este justificată. Dacă diferenţa nu este justificată, inspectorii sesizează instanţa competentă pentru stabilirea părţii de avere dobândită sau a bunului determinat dobândit cu caracter nejustificat a cărui confiscare o solicită.
Senatorii celor două comisii au menţinut textul OUG, potrivit căruia prin diferenţa vădită se înţelege o diferenţă între averea dobândită şi veniturile realizate de cel puţin 10.000 de euro sau echivalentul în lei.
Prezent la dezbateri, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a propus introducerea unei "sancţiuni de impozitare pentru ceea ce este vădit nejustificat". El a arătat că, potrivit propunerii sale, "partea de avere licită rămâne la cetăţean, cea ilicită e confiscată, iar cea vădit nejustificată este impozitată".
Ministrul s-a declarat adeptul unei "variante solomonice" a legii: "Îi lăsăm omului şi iahturile, şi hotelurile care sunt vădit nejustificate, dar să le impozităm".
Propunerea sa nu a fost suspusă aprobării, senatorii susţinând că nu au timpul necesar pentru a analiza iniţiativele ministerului pe marginea acestei legi.