Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
joi, 6 mar 2008 - Anul XIII, nr. 55 (3736)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

FSI Spiru Haret: Pactul naţional pentru educaţie este sublim, dar profund demagogic

Joi, 6 Martie 2008 (13:21:29)

Federaţia Sindicatelor din Învăţământ Spiru Haret consideră "Pactul naţional pentru educaţie" un gest profund demagogic al clasei politice româneşti, care creează doar iluzia unui consens naţional al politicii româneşti privind reforma educaţiei şi viitorul acesteia.

  "Federaţia Sindicatelor din Învăţământ Spiru Haret îşi exprimă profunda dezamăgire şi indignare faţă de atitudinea pe care, sistematic şi consecvent, clasa politică românească o afişează în raport cu tema şi realitatea învăţământului românesc. Aşa-numitul «Pact naţional pentru educaţie», semnat pe data de 5 martie 2008, la sediul Senatului, de către liderii partidelor politice parlamentare, este un gest care creează doar iluzia unui consens naţional al politicii româneşti în jurul reformei educaţiei şi al viitorului acesteia, falsa imagine a responsabilizării peste noapte a clasei noastre politice", se arată într-un comunicat al federaţiei remis, joi, agenţiei MEDIAFAX.

Conducerea FSI Spiru Haret susţine că în forma actuală, acest pact nu este decât "o promisiune vagă", o posibilitate mai mult teoretică de solidarizare a forţelor politice în jurul educaţiei şi de realizare a unei strategii naţionale.

"În realitate, liderii politici români, speculând tema educaţiei, sensibilă şi extrem de importantă pentru toţi cetăţenii României (mai puţin pentru politicieni), au profitat de interesul public faţă de aceasta, intuind că le oferă un bun prilej pentru a-şi crea capital electoral pe seama aşteptărilor şi speranţelor, de atâtea ori minţite şi înşelate, ale comunităţii educaţionale româneşti. După nenumărate tergiversări şi scandaluri, determinate de orgoliile şi interesele politice, Pactul a fost, în sfârşit semnat", se mai arată în comunicatul citat.

Potrivit federaţiei sindicale, Pactul pentru educaţie conţine cel puţin două "semnale îngrijorătoare", respectiv crearea în 18 luni a unei strategii care va fi inclusă într-un pachet de legi şi introducerea alocării de şase la sută din PIB pentru învăţământ şi minimum un procent pentru cercetare.

În opinia conducerii FSI Spiru Haret, un viitor pachet de legi peste cel puţin 18 luni "atestă falimentul politic al actualului pachet legislativ", care se dovedeşte astfel, împreună cu întreaga procedură a negocierilor şi dezbaterilor naţionale organizate de Ministerul Educaţiei, "o imensă cacealma, minciună şi pierdere de timp".

Din acest punct de vedere, "Pactul pentru educaţie maschează un adânc dezacord în clasa politică românească privitor la proiectele de lege şi la reforma educaţiei", susţine federaţia sindicală.

Referitor la bugetul pentru Educaţie şi Cercetare, sindicaliştii susţin că acesta se face prin lege şi nu printr-un pact, pentru că acesta este doar un angajament şi nu are valoare juridică.

"Un pact nu legiferează, el nu are valoare juridică, ci una mai mult morală, de angajament, în cazul de faţă, utopic. Ce sens poate avea, în afară de unul exclusiv electoral, de manipulare a opiniei publice prin propovăduirea «grijii» pe care o au politicienii faţă de educaţie? În acelaşi timp, aceeaşi prevedere nu face decât să propună, ca fenomen peren al politicii educaţiei, ancorarea într-un procent fix, limitarea posibilităţii ca el să crească în viitor, prin urmare, subfinanţarea educaţiei româneşti ca politică de stat", susţin sindicaliştii FSI Spiru Haret.

Din aceste motive, FSI Spiru Haret consideră Pactul naţional pentru educaţie "un gest profund demagogic al clasei politice româneşti, un act cinic într-un an electoral".

"În realitate, în ciuda tuturor frazelor clamate şi a «angajamentelor» asumate de politicieni, departe de a fi o «prioritate naţională», educaţia nu este decât un pretext pentru acumularea de capital electoral de către politicieni", se mai arată în comunicatul citat.

Federaţia Spiru Haret anunţă că va iniţia în perioada următoare o serie de acţiuni pentru a-şi exprima dezacordul şi protestul vehement faţă de "atitudine condamnabilă a clasei politice româneşti" cu privire la o temă de importanţă naţională.

Guvernul a rectificat bugetul învăţământului, diminuându-l cu peste 200 de milioane de euro şi coborându-l astfel sub procentul de şase la sută din PIB prevăzut în lege şi în Pact exact în ziua când ministrul Educaţiei semna Pactul, ceea ce reprezintă, în opinia sindicaliştillor "o culme a ipocriziei".

Reprezentantii partidelor politice au semnat, miercuri, Pactul naţional pentru educaţie iniţiat de preşedintele Traian Băsescu săptămâna trecută.

Preşedintele Băsescu a afirmat că pactul este un succes al tuturor partidelor parlamentare. "Pactul pentru educaţie este un angajament al clasei politice faţă de societatea românească", a spus şeful statului, arătând că documentul va garanta modernizarea învăţământului şi cercetării, indiferent de cine va fi la putere.

Ministrul Educaţiei, liberalul Cristian Adomniţei, a declarat, miercuri, după semnarea Pactului naţional pentru educaţie, că este un moment foarte important pentru România, pentru şcoala românească, elevi şi dascăli, iar PNL este onorat să servească şcolii româneşti.

Ministrul Educaţiei a declarat că, după trei ani de investiţii reale, faţa şcolii româneşti s-a schimbat foarte mult şi a precizat că, prin adoptarea pachetului de legi pe care Ministerul îl pregăteşte, speră să se ajungă la o situaţie cât mai bună în acest domeniu.

Cristian Adomniţei a mulţumit tuturor reprezentanţilor partidelor politice care s-au aşezat la masa dialogului şi au semnat Pactul naţional pentru educaţie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului FSI Spiru Haret: Pactul naţional pentru educaţie este sublim, dar profund demagogic .
 Vizualizări articol: 633 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
FSI Spiru Haret: Pactul naţional pentru educaţie este sublim, dar profund demagogic0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Pact trimis de
( 7 mar 2008, 13:33:11
PACTUL NEEDUCATILOR PENTRU EDUCATIE !

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Urs de mămăligă 4 porţii – 45 minute 300g mălai1 l apă200g brânză de burduf200g cârnaţi afumaţi200g smântânăsare Faceţi o mămăligă mai tare şi lăsaţi-o la răcit. Împărţiţi-o apoi în 8 bucăţi egale. ... Citeşte