Comisia Europeană va trimite Ucrainei o scrisoare de atenţionare în legătură cu canalul Bîstroe şi cu problemele de mediu ridicate de acesta, a declarat, joi, la Bucureşti, comisarul european pentru Transporturi, Jacques Barrot.
"Procesul este următorul: comisarul redactează o scrisoare către Ucraina, prin care o atenţionează asupra problemelor de mediu grave pe care le presupune canalul Bîstroe", a afirmat Barrot într-o conferinţă de presă susţinută la Ministerul Transporturilor.
El nu a precizat data la care va fi transmisă scrisoarea.
Comisarul european pentru Mediu, Stavros Dimas, s-a declarat "de acord" cu poziţia României în conflictul cu Ucraina pe tema Bîstroe, anunţându-l pe ministrul român al Mediului, Korodi Attila, că va trimite Ucrainei o scrisoare oficială în care va cere explicaţii privind proiectul.
Ministrul Korodi Attila a declarat, joi, agenţiei MEDIAFAX, că, în urmă cu mai multe săptămâni, instituţia pe care o conduce a primit din partea autorităţilor ucrainene o scrisoare prin care acestea informau că au decis unilateral să finalizeze proiectul canalului Bîstroe. Ministrul român al Mediului a propus atunci ca pe agenda Consiliului European al miniştrilor Mediului să fie introdusă şi problema Bîstroe.
"La Consiliu am prezentat o informare în care precizam că am primit un document din partea Ucrainei şi ceream intervenţia autorităţilor europene şi a statelor membre în această problemă", a spus ministrul Korodi.
La apelul acestuia au răspuns Ungaria, Estonia şi Franţa, dar şi comisarul european pentru Mediu, Stavros Dimas.
Delegaţia Ungariei - care anunţase şi anterior întâlnirii de zilele trecute de la Bruxelles că sprijină România în acest caz - a precizat că va monitoriza permanent problema Bîstroe şi s-a declarat alături de România. Estonia a denunţat faptul că prevederile convenţiilor internaţionale privind investiţiile cu impact transfrontalier nu au fost respectate de Ucraina în cazul Bîstroe, iar ministrul francez al Mediului a subliniat importanţa ecologică a Deltei Dunării şi a declarat că nu este de acord ca vreo investiţie străină care poate periclita ecosistemul protejat să fie făcută fără consultarea României.
În finalul întâlnirii, comisarul european Stavros Dimas "s-a declarat de acord cu poziţia României şi a anunţat că va trimite o scrisoare oficială prin care va cere explicaţii Ucrainei despre proiectul canalului Bîstroe", a mai precizat ministrul Korodi.
Potrivit uzanţelor, în cazul în care o acţiune a unui stat terţ nemulţumeşte autorităţile europene, respectiva ţară ar putea fi "taxată" la cuantumul fondurilor pe care le-ar putea primi în proiectele bilaterale pe care le dezvoltă ulterior în parteneriat cu Uniunea Europeană.