Vicepreşedintele PDL Valeriu Stoica a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că din strategia politică a PSD rezultă că acest partid se află în poziţia de "şpagat politic", nici în opoziţie şi nici la guvernare, iar încercarea de a se mai declanşa alegeri anticipate "este exclusă" în acest moment.
Referindu-se la analiza elaborată de Adrian Năstase, vicepreşedintele PDL Valeriu Stoica a ţinut să precizeze că aceasta "nu aduce nimic nou".
"Practic, este reluarea aceleiaşi teme a relaţiei PSD-PNL. Această alianţă de facto funcţionează, iar ceea ce doreşte PSD este să formalizeze această alianţă şi să încerce să guverneze împreună cu PNL după 2008. Este însă o utopie", a comentat strategul PDL analiza social-democraţilor privind strategia de viitor a partidului.
Valeriu Stoica a comentat declaraţile recente ale preşedintelui PSD, Mircea Geoană, despre şansele mari ale social-democraţilor în alegerile locale, care în opinia sa "sunt supraevaluate, de cocor".
"Am înţeles că pe vremuri Geoană vroia să îşi aleagă cocorul ca simbol al PSD-ului. Într-adevăr, la această înălţime se poate spune că Mircea Geoană pluteşte şi că şi-a pierdut cu totul simţul realităţii", a declarat vicepreşedintele PDL.
Valeriu Stoica a menţionat că încercarea de a se declaşa alegeri anticipate nu are şanse de reuşită, "din punct de vedere tehnic fiind exclus să se mai declanşeze anticipate", în actualul context politic. Referitor la analiza PSD privind soluţia de a susţine sau nu moţiunea de cenzură a PDL sau de a iniţia o moţiune de cenzură proprie, Valeriu Stoica a apreciat că "PSD este cu un picior pe o parte a râului şi cu unul pe cealaltă parte a râului".
"În această poziţie de şpagat politic, PSD nu are nicio şansă să devină credibil în perioada următoare. În orice caz, până la alegeri nu va reuşi să îşi mai transforme natura, va rămâne în această poziţie de şpagat politic, în care nu este nici partid de opoziţie şi nici nu are curajul să recunoască ceea ce ştie toată lumea, şi anume că sprijină PNL şi că este, practic, şi direct şi indirect la guvernare", a explicat Stoica.
El a amintit informaţiile apărute în presă, potrivit cărora PSD este la guvernare având mai mulţi reprezentanţi la nivelul Executivului, chiar dacă aceştia sunt plasaţi în funcţii de secretar de stat sau subsecretar de stat.
Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, a prezentat, luni, conducerii centrale a partidului, o analiză a celor patru variante pe care social-democraţii le-ar avea la dispoziţie din punct de vedere politic.
Analiza lui Năstase identifică patru posibile variante pe care le-ar putea adopta PSD, variante pe care liderii PSD le-au luat în discuţie în mod repetat de-a lungul timpului. Cele patru variante prezentate de Năstase sunt: forţarea căderii guvernului şi organizarea de alegeri anticipate simultane cu cele locale, menţinerea actualei situaţii politice şi alegeri la termen, intrarea PSD la guvernare alături de PNL, respectiv accentuarea activităţii politice de opoziţie, prin respingerea legilor guvernului şi eventuala depunere a unei moţiuni de cenzură.
Variantele au fost discutate de o parte a liderilor PSD şi duminică seara, într-o întâlnire informală. Nici duminică, nici luni, la Biroul Permanent, nu s-a adoptat niciuna dintre cele patru posibile soluţii.
Preşedintele PSD, Mircea Geoană, estimează că PSD va obţine la viitoarele alegeri locale un scor electoral apropiat de palierul de 30%. "La locale, în sondaje, suntem astăzi în jur de 28 %, ceea ce înseamnă că în condiţii de mobilizare şi în condiţii normale vom fi în palierul de 30 % şi mai mult, care este palierul natural al PSD-ului", a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, la Alba Iulia, Mircea Geoană.