Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 5 mar 2008 - Anul XIII, nr. 54 (3735)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

România, singurul membru UE participant la Nabucco necooptat la proiectul South Stream

Miercuri, 5 Martie 2008 (19:49:51)

România este singurul stat din Uniunea Europeană implicat în proiectul Nabucco - de construcţie a unei conducte prin care să fie aduse gaze din zona Mării Caspice în Europa- care nu a fost cooptat şi în consorţiul concurent South Stream, promovat de Rusia, potrivit publicaţiei Eurasia Daily Monitor.
  South Stream a atras, rând pe rând, toate statele UE membre ale consorţiului Nabucco, exceptând România, întrucât, după cinci ani de discuţii, Occidentul nu dispune de resursele de gaze şi fondurile necesare proiectului propriu, relatează Eurasia Daily Monitor, publicaţie deţinută de institutul american de cercetări Jamestown Foundation.

Gazprom dispune în schimb de gaze, fonduri şi alte beneficii sub forma unor proiecte colaterale în domeniul energiei, pentru ţările vizate.

Referitor la România, Gazprom a anunţat că autorităţile de la Bucureşti au arătat dezinteres faţă de o eventuală implicare în proiectul South Stream, informaţie dezminţită însă de Ministerul Economiei şi Finanţelor şi de Transgaz, potrivit cărora România nu a fost niciodată invitată să adere la parteneriatul respectiv.

În lipsa furnizorilor din Asia Centrală şi a Iranului, Nabucco nu mai pare un proiect plauzibil, scrie Eurasia Daily Monitor.

Statele participante la South Stream, respectiv Italia, Grecia şi Serbia, precum şi statele comunitare Austria, Ungaria şi Bulgaria, care fac parte şi din consorţiul Nabucco, sunt motivate de interese economice pe termen scurt.

Aceste ţări sunt atrase de South Stream pentru că şi statele vecine fac acest lucru, în timp ce autorităţile de la Bruxelles nu dispun de instrumentele necesare pentru stabilirea unei politici comune în domeniul energiei.

Totodată, sprijinul Statelor Unite pentru Nabucco este doar declarativ, fără să fie însoţit de asigurarea livrărilor de gaze sau de fonduri, precum şi de sprijin politic la nivel înalt.

Lipsa de coordonare în domeniul politicii energetice, la Bruxelles şi Washington, face ca lideri precum premierul ungar Ferenc Gyurcsany, de orientare socialistă, să se poziţioneze strategic între Rusia şi Occident.

Prin atragerea participării Ungariei la South Stream, Gazprom şi-a asigurat elementul final al rutei de tranzit al gazelor din zona caspică spre Europa şi pieţele aflate pe ruta spre Austria, spre satisfacţia preşedintelui rus Vladimir Putin şi a succesorului său Dmitri Medvedev.

"Poţi construi o conductă, sau chiar două, trei sau cinci. Întrebarea este cu ce combustibil o alimentezi şi de unde. Dac cineva vrea să sape în pământ şi să îngroape metal, sub forma unei conducte, nu obiectăm. Nu poate exista concurenţă între un proiect care are gaze (South Stream), şi unul care nu are (Nabucco)", a declarat Putin după semnarea acordului cu Ungaria.

Gyurcsany a declarat că decizia de participare a Ungariei la South Stream este de interes naţional şi a susţinut că partea ungară va sprijini în continuare proiectul Nabucco.

Partidul de opoziţie Fidesz şi chiar şi liber-democraţii, parteneri la coaliţia aflată la guvernare, critică însă decizia de participare la South Stream.

Autorităţile de la Kremlin şi Gazprom duc o campanie de atragere a furnizorilor de gaze, în detrimentul Nabucco, se mai arată în articol.

Totuşi, nici Gazprom nu va putea, în realitate, să asigure volumul necesar de gaze pentru toate proiectele de construcţie a conductelor către Europa, respectiv Nord Stream, Yamal, reţeaua ucraineană de conducte, Blue Stream şi South Stream.

În plus, pe termen scurt şi mediu, Gazprom va avea dificultăţi în asigurarea necesarului de gaze pe piaţa internă, precum şi pentru satisfacerea angajamentelor de export, ca urmare a cererii crescute, potrivit sursei citate.

Anticipând această situaţie, Gazprom intenţionează să accelereze construcţia conductelor, pentru a controla transportul gazelor şi accesul pe pieţele europene, chiar dacă, în prezent, livrările către Europa stagnează sau sunt în scădere.

În acest stadiu, controlul transportului, în special pe coridorul sudic, prin intermediul South Stream, ar putea permite Rusiei să controleze intrarea gazelor din Asia Centrală şi Iran în Europa.

Astfel, pe lângă rolul de intermediar, Gazprom ar putea deveni poarta de acces a livrărilor de energie prin coridorul sudic către Europa.

Conducta South Stream va traversa Marea Neagră spre Bulgaria şi va avea o ramificaţie în Ungaria către Austria, o alta la sud, către Grecia si Italia, şi o alta spre Serbia.

Până în prezent şi-au anunţat participarea la South Stream Rusia, Italia, Bulgaria, Ungaria şi Serbia, Grecia.

South Stream este principalul concurent al proiectului Nabucco, promovat de UE şi SUA.

Nabucco vizează să ofere o alternativă la reţeaua de transport rusă şi să permită exploatarea resurselor din zona Mării Caspice. Din consorţiul Nabucco fac parte Austria (OMV), Ungaria, (MOL), România (Transgaz), Bulgaria (Bulgargaz) şi Turcia (Botas), al şaselea partener fiind grupul german RWE.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului România, singurul membru UE participant la Nabucco necooptat la proiectul South Stream .
 Vizualizări articol: 583 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
România, singurul membru UE participant la Nabucco necooptat la proiectul South Stream0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Borş de gogonele 6 porţii - 60 minute 600g roşii verzi (necoapte) 3 morcovi 2 cepe 50ml ulei 400g cartofi 1 l borş 1 leg. leuştean ± sare, piper Tăiaţi gogonelele în bucăţele şi căliţi-le împreună cu ceapa tocată mărunt în ulei.... Citeşte