PDL a depus, miercuri, la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, plângerea penală împotriva premierului Călin Popescu Tăriceanu, a comunicat pentru MEDIAFAX Biroul de Presă al Ministerului Public.
Liderul deputaţilor PDL Cristian Rădulescu a declarat, marţi, că parlamentarii PDL vor depune o plângere penală împotriva premierului Călin Popescu Tăriceanu, pentru că acesta nu a respectat decizia luată de Parlament prin adoptarea moţiunii simple de anulare a taxei auto.
"Premierul, care nu a catadisit să pună în aplicare ceea ce presupunea adoptarea moţiunii simple, dă dovadă de abuz în funcţie. Drept pentru care înaintăm o plângere penală împotriva primului-ministru", a anunţat, într-o conferinţă de presă, liderul deputaţilor PDL, Cristian Rădulescu
Semnatarii plângerii consideră că premierul a încălcat articolele 246 şi 248 din Codul Penal, anume abuz în serviciu împotriva intereselor persoanelor şi abuz în serviciu împotriva intereselor publice, întrucât nu a respectat decizia luată de Parlament prin adoptarea moţiunii simple referitoare la taxa auto.
"De la data depunerii moţiunii simple, cu rea credinţă, Călin Popescu Tăriceanu şi-a exercitat atribuţiile de prim-ministru într-un mod defectuos şi a cauzat o vătămare a intereselor legale atât a semnatarilor acestei plângeri, cât şi intereselor publice şi ale cetăţenilor", a declarat, la rândul său, deputatul PDL Raluca Turcan.
Ea a explicat că prima încălcare se referă la nerespectarea deciziei moţiunii simple adoptate de Camera Deputaţilor, cu privire la taxa auto, iar, pe de altă parte, primul-ministru a ignorat sentinţele date de instanţele de judecată, deoarece nu a făcut nimic pentru a stopa litigiile privind taxa auto.
Turcan a cerut procurorilor să verifice dacă primul-ministru nu se face vinovat şi de infracţiunea de corupţie, fiind preşedintele de onoare al Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Autoturisme.
"Această asociaţie, este demonstrat, a avut avantaje financiare în urma aplicării taxei de primă înmatriculare. Cerem instituţiilor statului să vadă dacă primul-ministru a mai făcut şi alt gen de infracţiune", a spus Turcan.
Ea a mai precizat că premierul intră sub incidenţa Legii răspunderii ministeriale, ceea ce presupune că dacă va fi urmărit penal, preşedintele României are posibilitatea de a-l suspenda, la solicitarea procurorului general al Parchetului ÎCCJ.
Premierul Călin Popescu Tăriceanu, aflat la salonul auto de la Geneva, a refuzat să comenteze anunţul PDL privind depunerea unei plângeri penale împotriva sa pentru taxa auto, arătând că lansarea noului model Dacia la acest salon este mai importantă pentru România decât acţiunile unor politicieni.
"Nu mă interesează şi nu fac astfel de comentarii politice pentru că mă aflu la salonul auto de la Geneva. Cred că cu Dacia şi Renault reuşim atât de bine şi am convingerea că vom reuşi şi cu Ford, iar asta mă face infinit mai bucuros. Pentru România, este mai important ce se întâmplă astăzi aici (la salonul auto - n.r.) decât cei care fac politica în ţară", a spus Tăriceanu.