"Guvernul de serviciu" care să pregătească alegerile parlamentare, anticipate sau nu, ar putea fi, în opinia unor lideri social-democraţi, un Guvern Tăriceanu cu atribuţii limitate, la care s-ar putea ajunge în urma adoptării unei moţiuni de cenzură, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din PSD.
Varianta unui "guvern de serviciu", avansată miercuri de preşedintele PSD Mircea Geoană, ar putea ajunge realitate în urma adoptării de către Parlament a unei moţiuni de cenzură.
Surse din PSD au arătat că, în eventualitatea în care moţiunea de cenzură va fi adoptată de Parlament, Tăriceanu ar putea conduce un nou guvern, cu atribuţii limitate doar la organizarea alegerilor.
Pe de altă parte, liderii PSD nu exclud nici varianta ca eventualul "guvern de serviciu" să pregătească alegerile parlamentare la termen, în toamnă, în condiţiile în care se va ajunge la o concluzie politică în acest sens între principalele partide, soluţie care nu ar mai depinde de moţiunea de cenzură.
Liderii PSD au discutat, miercuri, în Biroul Permanent Naţional, posibilele variante pe care le-ar avea social-democraţii, mergând de la depunerea unei moţiuni de cenzură până la menţinerea actualului guvern până la finalul ciclului electoral.
Surse din partid au arătat că Ion Iliescu s-a pronunţat ferm atât împotriva depunerii sau votării în Parlament a unei moţiuni de cenzură, cât şi împotriva demersurilor care ar duce la alegeri anticipate cuplate cu alegerile locale.
Iliescu a argumentat, potrivit surselor citate, că alegerile anticipate ar bulversa procesul electoral şi a susţinut necesitatea ca PSD să se concentreze pe alegerile locale.
Pe de altă parte, aceleaşi surse au arătat că varianta cuplării alegerilor locale cu cele parlamentare anticipate devine din ce în ce mai greu de realizat, unii dintre liderii partidului apreciind că această soluţie ar putea fi pusă în practică în cazul în care plângerea penală depusă de PDL împotriva lui Tăriceanu ar duce la suspendarea sa şi, eventual, demisia în bloc a Guvernului.
Liderii PSD au căzut de acord că până la sfârşitul acestei săptămâni trebuie să aibă discuţii la vârf cu conducerea PNL şi PDL pentru identificarea unei soluţii comune, din echipa social-democraţilor urmând să facă parte, pe lângă Mircea Geoană, Ion Iliescu şi Adrian Năstase, în condiţiile în care acesta din urmă a reluat, în Biroul Permanent de miercuri, ideea unei apropieri de PNL.
PSD a decis să demareze discuţii cu ceilalţi actori politici pentru declanşarea de alegeri parlamentare anticipate sau pentru constituirea unui "guvern de serviciu" din care să nu facă parte PSD şi care să organizeze alegerile, a declarat liderul social-democrat Mircea Geoană, după şedinţa BPN.
"Guvern de serviciu nu înseamnă guvern de uniune naţională, ci un guvern cu prerogative limitate, de tipul celui pe care domnul Stolojan l-a condus pentru pregătirea alegerilor din 1992", a spus Geoană, care a arătat că din acest guvern de serviciu nu va face parte şi PSD.