Sindicatul Crescătorilor de Taurine din România (SCTR) ameninţă cu protest, nemulţumiţi de "refuzul repetat" al procesatorilor de a negocia preţul laptelui, cel actual fiind considerat de sindicalişti prea mic.
Fermierii propun creşterea de la 0,8 lei la 1,5 lei a preţului de vânzare pentru laptele conform cu normele UE (cu 3,5 la sută grăsime şi 3,2 la sută proteină) şi de la 0,5 lei la un leu pentru cel neconform (la aceiaşi parametri de grăsime şi proteină). Procesatorii nu vor însă să negocieze aceste preţuri, potrivit Federaţiei Agrostar.
În această situaţie, sindicaliştii afiliaţi la Federaţia Agrostar au decis declanşarea unor proteste. Astfel, pe 11 martie aceştia vor organzia un pichet la poarta fabricilor de procesare, după care vor sista livrările de lapte către fabricile care vor refuza în continuare mărirea preţului laptelui şi îl vor da celor care vor accepta majorarea sau către alte fabrici de procesare din Uniunea Europeană, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, preşedintele Agrostar, Nicolae Ştefan.
Crescătorii de taurine vor picheta apoi sediile punctelor vamale prin care trec transporturile de lapte din Uniunea Europeană către România, lapte plătit de procesatori la preţ european.
"Luăm laptele la 40.000 de lei (patru lei noi - n.r.) din magazin. Până când vom accepta să umplem buzunarele acestor samsari, până când vom accepta un preţ de monopol?", a întreabat liderul sindical.
Protestele vor fi îndreptate şi către instituţiile de stat care acceptă "fără interes" realizarea de aşa-zise produse proaspete din lapte praf şi către Consiliul Concurenţei şi Agenţia Naţională de Protecţie a Consumatorilor, "care tolerează atât cartelul procesatorilor constituiţi în APRIL, cât şi problema produselor vândute sub o singură calitate şi la acelaşi preţ, dar care sunt realizate din lapte de calitate diferită, achiziţionat la preţuri diferite, diferenţele fiind extrem de mari", a precizat Ştefan.
Totodată, acţiunile de protest vor fi îndreptate şi către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Ministerului Economiei şi Finanţelor, "care tolerează cu bună ştiinţă încălcarea legilor de către samsarii laptelui", a mai spus liderul de sindicat.
Peste o sută de fermieri au pichetat, la sfârşitul lunii octombrie, pentru trei zile consecutiv, sediul Ministerului Agriculturii, aducând cu ei bidoane de lapte şi piei de vacă, dar şi un viţel, sindicaliştii fiind nemulţumiţi de rezultatul negocierilor cu autorităţile în ceea ce priveşte finanţarea zootehniei.
Crescătorii de animale cereau Guvernului finanţarea acestui sector, respectiv subvenţionarea fermierilor care au mai puţin de trei vaci, susţinând că aceştia produc 80 la sută din laptele comercializat pe piaţă.