Ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu pregăteşte un program naţional de investiţii în medicina şcolară care să permită în primul rând prevenirea îmbolnăvirilor în rândul elevilor, dar şi depistarea şi tratarea precoce a unor maladii.
"Acum vom evalua situaţia reţelei de medicină şcolară, adică ce a mai rămas din ea şi cât de extinsă ar trebui să fie. Nu avem idei stricte în acest sens. Vrem un program flexibil pe care să îl adaptăm în funcţie de situaţia din teren. De exemplu, există medici de familie care ar fi dispuşi să intre în programul naţional privind medicina şcolară. Ei vor fi plătiţi suplimentar pentru această acţiune", a precizat Nicolăescu.
Potrivit ministrului Sănătăţii, programul ar putea fi cuprins în bugetul pe 2009.
Reţeaua de medicină şcolară a fost desfiinţată după crearea instituţiei medicului de familie.
Mai mulţi miniştri ai Sănătăţii au apreciat că defiinţarea reţelei de medicină şcolară a fost o greşeală, prezenţa în unităţile de învăţămînt a unui doctor fiind benefică atât pentru sănătatea elevilor, cât şi pentru educaţia medicală a acestora.
În 2004, la nivel naţional erau 4.800 de cadre medico-sanitare angajate în şcoli, dintre care 900 doctori, numărul fiind de aproape trei ori mai mic decât ar fi necesar.