Deputaţii au adoptat, marţi, la dezbaterile pe articole, un amendament al deputatului PSD Anghel Stanciu, care propune o modalitate de redistribuire a mandatelor proporţională cu procentele obţinute de fiecare partid sau alianţă.
Deputaţii au respins forma articolului de lege referitoare la modalitatea de repartizare a mandatelor aşa cum a fost ea adoptată de Comisia de cod electoral, adoptând, prin voturilePSD şi PDL, un amendament al deputatului social-democrat Anghel Stanciu.
Amendamentul propus de Stanciu stabileşte următoarea modalitate de repartizare a mandatelor care nu au fost câştigate din prima etapă, prin câştigarea a 50% plus 1 din voturile dintr-o circumscripţie: BEC va întocmi o listă separată pentru cele două Camere, o listă ordonată cu toţi candidaţii cărora nu li s-au atribuit mandate în prima etapă, dispuşi în ordinea descrescătoare a raporturilor dintre voturile valabil exprimate obţinute în colegiile uninominale în care au candidat şi coeficientul electoral al circumscripţiei electorale respective, calculate până la a opta zecimală inclusiv.
Amendamentul lui Stanciu nu a fost susţinut de PNL, deputatul Mihai Voicu afirmând că acesta introduce un criteriu străin luptei politice, respectiv geografia. Forma agreată de Comisia de Cod electoral se baza pe o propunere formulată de preşedintele Camerei Deputaţilor, liberalul Bogdan Olteanu, şi avea următorul cuprins: În cea de a doua etapă, de alocare pe colegii şi atribuire de mandate candidaţilor, BEC va întocmi, separat pentru cele două Camere, o listă ordonată cu toţi candidaţii cărora nu li s-au atribuit mandate în prima etapă, dispuşi în ordinea descrescătoare a raporturilor dintre procentele din voturile valabil exprimate obţinute în colegiile uninominale în care au candidat, calculate până la a opta zecimală inclusiv, de către competitorii care au întrunit pragul electoral şi procentul din voturile valabil exprimate pentru toţi candidaţii competitorului electoral respectiv din circumscripţia electorală, calculate până la a opta zecimală inclusiv.
Deputaţii au păstrat articolele referitoare la stabilirea coeficientului electoral şi modalitatea de atribuire a mandatelor parlamentare în prima etapă.
Coeficientul electoral se stabileşte pe fiecare circumscripţie electorală, prin împărţirea numărului total de voturi valabil exprimate pentru toţi competitorii electorali care au obţinut pragul electoral.
Pentru fiecare competitor se împarte numărul total de voturi valabil exprimate, obţinut prin însumarea voturilor valabil exprimate în favoarea tuturor candidaţilor săi din colegiile uninominale de pe raza circumscripţiei electorale la coeficientul electoral, reţinându-se partea întreagă, nerotunjită, a câtului.
Rezultatul obţinut reprezintă numărul de mandate repartizate de către biroul electoral de circumscripţie competitorului electoral la nivelul circumscripţiei electorale în prima etapă de repartizare a mandatelor.
Voturile rămase, adică neutilizate sau inferioare coeficientului electoral, obţinute de competitorii electorali care au obţinut pragul electoral, precum şi mandatele ce nu au putut fi repartizate de biroul electoral de circumscripţie, se vor repartiza la nivel naţional.
Biroul Electoral Central însumează, pe întreaga ţară, separat pentru cele două Camere ale Parlamentului, voturile neutilizate sau inferioare coeficientului electoral, pentru fiecare partid sau alianţă care depăşeşte pragul electoral.
Numărul voturilor astfel obţinute de fiecare partid sau alianţă se împarte la 1, 2, 3, 4 etc., făcându-se atâtea operaţii de împărţire câte mandate nu au putut fi repartizate la nivelul circumscripţiilor electorale.
Câturile rezultate din împărţire se clasifică, în ordine descrescătoare, până la concurenţa numărului de mandate nerepartizate.
Cel mai mic din aceste câturi constituie coeficientul electoral pe ţară, separat pentru cele două Camere.
Fiecărui competitor electoral i se repartizează atâtea mandate de deputaţi şi senatori de câte ori coeficientul electoral pe ţară se cuprinde în numărul total al voturilor valabil exprimate pentru partidul sau alianţa respectivă, rezultat din însumarea pe ţară a voturilor neutilizate şi a celor inferioare coeficientului electoral al circumscripţiei electorale.