Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, Legea votului uninominal.
Actul normativ a fost adoptat cu 231 voturi "pentru", 11 voturi "împotrivă" şi 18 abţineri.
Deputaţii au acceptat un amendament formulat de PSD, prin care se introduce scrutinul uninominal şi la alegerea preşedinţilor de Consilii Judeţene.
Deputaţii au menţinut pentru alegerile parlamentare pragul electoral de 5% sau câştigarea a şase mandate de deputat şi trei de senator.
Modalitatea de stabilire a colegiilor uninominale se va face prin Hotărâre de Guvern, în urma hotărârii pe care o va lua o comisie parlamentară specială.
Colegiile uninominale vor fi stabilite cu păstrarea normei de reprezentare, 70.000 de locuitori pentru un mandat de deputat, respectiv 160.000 pentru un mandat de senator.
Între colegiul cel mai mare, ca număr de alegători, şi cel mai mic nu poate fi o diferenţă mai mare de 30%.
La stabilirea numărului de mandate de parlamentari, conform acestei norme de reprezentare, se va lua în calcul populaţia cu drept de vot aşa cum reiese din ultimul recensământ, publicat de Institutul Naţional de Statistică.
Partidele sau alianţele vor putea înscrie un singur candidat într-un colegiu uninominal, respectându-se principiul un singur vot - un singur candidat - un singur ales.
Textul legii nu face referiri la listele electorale suplimentare, alegerea senatorilor şi deputaţilor făcându-se prin vot uninominal, într-un singur tur de scrutin.
Candidaţii independenţi vor trebui susţinuţi de minimum 4% din numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente din colegiul respectiv, dar nu mai puţin de 2.000 pentru Camera Deputaţilor şi 4.000 pentru Senat.
Deputaţii au adoptat şi un amendament al deputatului PSD Anghel Stanciu, care stabileşte o modalitate de redistribuire a mandatelor de parlamentar în raport cu numărul total de voturi al partidelor sau alianţelor, şi nu cu procentul dintre voturile obţinute de un partid sau alianţă în colegiu şi voturile obţinute în întreaga circumscripţie.
Camera Deputaţilor este forul decizional pentru această lege. Dacă nu va fi atacată la Curtea Constituţională, legea va merge la Preşedinţie pentru promulgare.
Prevederile legii vor intra în vigoare la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Prevederile referitoare la modificarea unor legi pentru alegerea administraţiei locale, inclusiv a preşedinţilor de Consilii Judeţene, vor intra în vigoare la data începerii procedurilor legale pentru primele alegeri locale care vor fi organizate după intrarea în vigoare a prezentei legi.