Ministerul Agriculturii susţine amânarea implementării cerinţelor privind bunăstarea animalelor din România până în 2016, când nivelul plăţilor la hectar se va alinia la cel european, a declarat, vineri, ministrul Agriculturii, Dacian Cioloş.
El a arătat, în cadrul unei dezbateri pe tema politicii agricole a Uniunii Europene, că această amânare este oportună, întrucât alinierea la standardele de bunăstare animală necesită investiţii importante, eşalonate în timp.
Preşedintele Uniunii Naţionale a Crescătorilor de Păsări din România, Ilie Van, a declarat, în cadrul aceleiaşi întâlniri, că amânarea este benefică pentru producătorii din acest sector.
"În această zonă, în care România are tehnologie învechită, este nevoie de investiţii mari pentru a respecta aceste standarde de bunăstare animală", a declarat Van.
După reforma politicii agricole comune (PAC) în 2003, ţările membre trebuie să respecte diverse obligaţii în ceea ce priveşte sănătatea publică sau animală şi protecţia mediului, dacă vor să primească ajutoarele financiare la care au dreptul. Acestea se referă la trasabilitatea cărnii, la identificarea animalelor, prevenirea epidemiilor animale, igienă, bunăstarea animalului sau folosirea limitată a pesticidelor şi protecţia păturii freatice.
Ţările est-europene care au aderat la UE începând din 2004 au obţinut în ianuarie o amânare pentru aplicarea criteriilor stricte sanitare şi de mediu în sectorul agricol, care condiţionează alocarea subvenţiilor europene.
Compromisul încheiat prevede ca o parte din norme (mediu, identificarea animalelor şi cărnii) să intre în aplicare în 2009 (2012 pentru Bulgaria şi România). Celelalte vor trebuie aplicate în 2011 (2014 pentru România şi Bulgaria).